Projekt pre D1 Dubná Skala – Turany má byť v júni

Spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. pripravuje projektovú dokumentáciu pre realizáciu a zmenu stavby diaľnice D1 Dubná Skala - Turany, dokumentáciu skutočného realizovania druhej etapy stavby prvého úseku D1 Sverepec - Vrtižer a dopracováva dokumentáciu pre realizáciu stavby rýchlostnej cesty R4 Košice - Milhosť.

BRATISLAVA 9. mája – Projektová dokumentácia pre realizáciu a zmenu stavby 16,5-kilometrovej diaľnice D1 Dubná Skala – Turany pred jej dokončením by mala byť spracovaná v júni tohto roka. Informovala o tom najväčšia slovenská projektová spoločnosť Dopravoprojekt, a.s., ktorá projektovú dokumentáciu spracováva pre zhotoviteľa stavby Váhostav – SK, a.s.

„Súčasťou prác je aj inžinierska činnosť so zabezpečením získania stavebných povolení pre zmenené stavebné objekty voči pôvodnej dokumentácii na stavebné povolenie,“ uviedol ďalej Dopravoprojekt. Na stavbe diaľnice okolo Martina podľa projektovej spoločnosti v súčasnosti pokračuje prekládka inžinierskych sietí, odhumusovanie a sanácia podložia cestných objektov. Bežia práce na zemnom telese privádzača Martin, archeologický prieskum, budovanie prístupových ciest a zakladanie mostných objektov.

Váhostav má naprojektovať a postaviť diaľnicu pri Martine počas troch rokov za 137,75 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zmluvná cena je o 59 % alebo skoro o 200 mil. eur nižšia v porovnaní s pôvodnou predpokladanou hodnotou prác 334,72 mil. eur. Diaľnica má byť postavená na jeseň 2014.

Pre výstavbu vyše 11-kilometrovej diaľnice D1 Fričovce – Svinia Dopravoprojekt v roku 2008 pripravoval dokumentáciu pre stavebné povolenie a zabezpečoval inžiniersku činnosť súvisiacu s vydaním stavebného povolenia. Diaľničný úsek západne od Prešova má združenie Doprastav, a.s. a Strabag, s.r.o. podľa zmluvy s Národnou diaľničnou spoločnosťou, a.s. (NDS) odovzdať začiatkom roka 2015. Doprastav však chce diaľnicu postaviť skôr, ešte v priebehu roka 2014. Zmluvná cena stavby je 114,59 mil. eur bez DPH. Je to o 46 % a 98,6 mil. eur menej oproti predpokladanej cene 213,19 mil. eur.

Dopravoprojekt v súčasnosti zabezpečuje dokumentáciu skutočného realizovania stavby pre zhotoviteľa druhej etapy prác na prvom úseku D1 Sverepec – Vrtižer firmu Hastra, s.r.o. Zároveň vykonáva autorský dozor pre objednávateľa NDS. „Ukončenie prác na stavbe Sverepec – Vrtižer sa predpokladá v júni,“ informoval Dopravoprojekt. V súčasnosti podľa spoločnosti trvajú práce na stavbe strediska správy a údržby diaľnice na uvedenom úseku a preložke cesty prvej triedy č. 61 so súvisiacimi objektmi. Súčasťou stavby diaľnice Sverepec – Vrtižer je veľká okružná križovatka v Považskej Bystrici, ktorá bola odovzdaná do užívania v júli minulého roka, ako aj diaľničná križovatka Sverepec, odovzdaná do užívania koncom vlaňajška.

Pre zhotoviteľa 14-kilometrovej rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť spoločnosť Skanska SK, a.s. v súčasnosti Dopravoprojekt dopracováva dokumentáciu pre realizáciu stavby a pre NDS vykonáva občasný autorský dozor. Stavba by mala byť ukončená koncom marca 2013. Dopravoprojekt pre uvedenú stavbu v minulosti spracoval dokumentáciu na územné rozhodnutie, dokumentáciu pre stavebné povolenie a dokumentáciu na ponuku, ktorej súčasťou bola dokumentácia na realizáciu stavby.

Spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 1992, eviduje základné imanie vo výške 1,956 mil. eur. Jej majoritným vlastníkom je holandská spoločnosť Sudop International B.V. s podielom na základnom imaní 99,46 %. Základnou výrobnou činnosťou Dopravoprojektu je projektovanie počnúc štúdiami a stavebnými zámermi a končiac realizačnými dokumentáciami a v rámci inžinierskych činností aj výkon autorského i stavebného dozoru počas výstavby.

Súvisiace články

Aktuálne správy