Penta a Eastbridge získali podiel v poľskej skupine EM&F

Investičná skupina Penta a luxemburský fond Eastbridge chcú v odkupovaní ďalších akcií skupiny EM&F pokračovať až do dosiahnutia 75-percentného podielu.

Investičná skupina Penta a luxemburský fond Eastbridge získali 74,34-percentný podiel v poľskej skupine NFI Empik Media & Fashion SA (EM&F). Penta a Eastbridge chcú v odkupovaní ďalších akcií skupiny EM&F pokračovať až do dosiahnutia 75-percentného podielu. „Akvizícia EM&F má potenciál stáť sa historicky najväčšou investíciou Penty. V spolupráci s Eastbridge a s minoritnými akcionármi chceme otvoriť otázku delistovania EM&F z varšavskej burzy. Delisting však nie je kľúčovou podmienkou nášho ďalšieho pôsobenia vo firme. Sme pripravení EM&F reštrukturalizovať a rozvíjať i ako verejne obchodovanú spoločnosť,“ uviedol investičný riaditeľ Penty Jozef Janov.

NFI Empik Media &Fashion SA (EM&F), spoločnosť obchodovaná na varšavskej burze cenných papierov, je popredným distribútorom mediálnych a zábavných produktov, oblečenia, obuvi, hračiek a doplnkov pre deti, kozmetiky a jazykových kurzov. EM&F pôsobí v Poľsku, Rusku, na Ukrajine, v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Rumunsku a Turecku. V minulom roku skupina dosiahla tržby vo výške 800 mil. eur.

Eastbridgeje je súkromná luxemburská spoločnosť pôsobiaca na trhu od roku 1990. Spravuje viac ako 1,5 mld. eur a pôsobí v realestate a spotrebiteľských sektoroch v USA, Belgicku, Luxembursku, Poľsku, Rusku a na Ukrajine. Skupina sa špecializuje na investície do medzinárodne preverených obchodných konceptov a na ich expanziu na ďalšie trhy. Za viac ako 20 rokov investovala do vyše 50 spoločností. Firmu riadia traja partneri.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V oblasti private equity spravuje jediný fond svojich piatich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 25 tisíc pracovníkov a konsolidované tržby skupiny dosiahli v roku 2009 výšku 2,2 miliardy eur. Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, privátneho bankovníctva, telekomunikácií a zábavného priemyslu. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave , Limassole a Amsterdame.

Súvisiace články

Aktuálne správy