O realokácii eurofondov pre mladých kabinet prerušil rokovanie

Vláda by mala návrh po jeho upresnení schváliť budúci týždeň v stredu.

Správa „SOCIÁLNE: Na zamestnávanie mladých sa má presunúť 222 mil. eur“ rozšírená o reakciu hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu.

BRATISLAVA 9. mája (SITA) – Na podporu zamestnávania mladých ľudí by sa malo z iných operačných programov v rámci eurofondov presunúť 222 mil. eur. Vyplýva to z návrhu na realokáciu finančných prostriedkov v rámci operačných programov na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí a zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov, o ktorom v stredu prerušila vláda rokovanie. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, vláda by mala návrh po jeho upresnení schváliť budúci týždeň v stredu. Schválený návrh vláda zašle na odobrenie Európskej komisii.

Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia by sa mal posilniť o 50 mil. eur presunom týchto prostriedkov z Operačného programu Vzdelávanie. Ďalších 172 mil. eur by malo pribudnúť v Operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Na túto sumu by sa pritom mali zložiť tri operačné programy. Najväčšia čiastka sa má vziať Operačnému programu Informatizácia spoločnosti, a to 120 mil. eur. Operačný program Doprava má prispieť sumou 35 mil. eur a Operačný program Veda a výskum čiastkou 17 mil. eur.

Realizáciou dodatočných projektov v programe Zamestnanosť a sociálna inklúzia, z ktorých jeden by bol určený pre súkromný a druhý pre verejný sektor, predpokladá vláda priamu podporu asi 10 tisíc pracovných miest. „Pri navrhnutých projektoch pôjde predovšetkým o preplácanie časti pracovných nákladov, minimálna mzda či sociálne odvody s tým, že musí zo strany zamestnávateľov existovať záruka udržateľnosti,“ uvádza sa v materiáli. Projekty majú byť mixom momentálne uplatňovaných nástrojov aktívnej politiky trhu práce a ad hoc nových opatrení pre okamžité riešenie situácie mladých nezamestnaných. „Všetky projekty sú zamerané na tvorbu pracovných miest v regiónoch s najvyššou mierou nezamestnanosti, teda na Prešovský, Košický a Banskobystrický kraj,“ konštatuje sa v materiáli.

Prostredníctvom Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast je podľa materiálu možné znížiť nezamestnanosť zo strednodobého hľadiska, pričom vytvorené pracovné miesta sú udržateľné minimálne 3 roky. „Vzhľadom na to, že zo strany podnikateľov, ktorí pomoc dostávajú, ide o dlhodobé technologické investície, dá sa však očakávať, že pracovné miesta spojené s týmito investíciami sú udržateľné po celú dobu jej životnosti,“ uvádza sa v materiáli. Na základe dodatočnej alokácie by bolo možné vyhlásenie minimálne dvoch výziev na podporu inovácií a technologických transferov. Výzvy by mali byť vyhlásené najneskôr v polovici roka 2012 s realizačnou dobou projektov maximálne 2 roky. „V tomto prípade by bolo možné v rámci operačného programu do roku 2015 vytvoriť ďalších 2 až 3 tisíc pracovných miest,“ konštatuje materiál.

Súvisiace články

Aktuálne správy