OMV v prvom kvartáli s nárastom čistého zisku o 37 %

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV dosiahla v prvom kvartáli tohto roka čistý zisk vo výške 379 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 37 %. Firma rovnako zaznamenala v sledovanom období navýšenie prevádzkového zisku o 12 % na úroveň 912 mil. eur. Tržby spoločnosti sa ku koncu marca medziročne zvýšili o 28 % na 10,4 mld. eur.

„Tento rok začal pre našu spoločnosť veľmi priaznivo. Ťažba v Líbyi sa rýchlo vrátila na približne 85 % úrovne pred krízou a tieto objemy pozitívne prispeli k výške prevádzkového výsledku v prvom kvartáli. Vyššie ceny ropy a veľmi chladná stredoeurópska zima podporili výsledky v oblasti prieskumu a ťažby a v oblasti plynárenstva a energetiky. V oblasti rafinácie a predaja sú marže oboch segmentov pod tlakom a očakáva sa že tento stav potrvá aj po zvyšok roka,“ okomentoval dosiahnuté hospodárske výsledky v prvom štvrťroku tohto roka generálny riaditeľ OMV Gerhard Roiss.

Spoločnosť OMV vznikla v roku 1956 a v súčasnosti má vedúcu pozíciu integrovaného ropného a plynárenského koncernu v strednej Európe. V oblasti rafinérií a marketingu pôsobí v 13 stredoeurópskych krajinách vrátane Turecka, v prieskume a ťažbe je aktívna v 21 krajinách na piatich kontinentoch. Na Slovensku pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej firmy OMV Slovensko od roku 1991, keď bola v Bratislave otvorená prvá čerpacia stanica pod značkou OMV. V súčasnosti je na Slovensku podľa internetovej stránky spoločnosti 85 čerpacích staníc OMV a zamestnáva 700 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy