Prebytok obchodnej bilancie po štvrťroku prekročil miliardu

V samotnom marci dosiahol prebytok zahraničného obchodu takmer 390 mil. eur.

Trend z predchádzajúcich mesiacov sa v rámci obchodnej bilancie potvrdil aj v marci. Aj v treťom mesiaci totiž skončila s prebytkom, ktorý oproti februáru stúpol o 48,7 mil. eur na 389,9 mil. eur. Medziročne bol marcový prebytok vyšší o viac ako 200 mil. eur. Vyplýva to z informácií zverejnených Štatistickým úradom SR.

Prebytok zahraničného obchodu tak za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol kumulatívny prebytok 1,037 mld. eur. Oproti prvému štvrťroku minulého roka stúpol kumulatívny prebytok o vyše 430 mil. eur. Celkový vývoz tovaru v samotnom marci dosiahol 5,287 mld. eur pri medziročnom raste o 5,3 %. Dovoz tovaru sa zvýšil o 1,3 % na 4,897 mld. eur. Za celý prvý štvrťrok tak celkový vývoz stúpol o 7,3 % na 14,442 mld. eur a celkový dovoz o 4,3 % na 13,405 mld. eur.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy