Nový francúzsky prezident má len malý priestor na manévrovanie

Berlín 8. mája (TASR) – Nová francúzska vláda bude mať v otázke fiškálnej politiky len veľmi malý priestor na manévrovanie, pretože stav ekonomiky a financií je vážny. Upozornil na to dnes Peter Altmaier, líder poslaneckého klubu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.
Pripustil, že ho sklamal výsledok víkendových prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých zvíťazil líder socialistov Francois Hollande. Je však presvedčený, že to nebude mať vplyv na snahu krajiny a celej Európy o konsolidáciu verejných financií.
"Stav francúzskej ekonomiky a verejných financií je aj naďalej neistý. Každá krajina, ktorá sa pokúša podporiť ekonomiku prostredníctvom zvyšovania rozpočtového deficitu, trhy veľmi rýchlo vyľaká, čo sa prejaví na raste úrokov z jej dlhopisov," zdôraznil.
Francúzsko zápasí so slabým rastom ekonomiky, s prehlbujúcim sa schodkom zahraničného obchodu, so stúpajúcou nezamestnanosťou, ktorá už dosiahla 10 %, a s napätými verejnými financiami. Agentúra Standard & Poor’s preto v januári Francúzsku odobrala najvyšší rating AAA.
Hollande aj napriek tomu počas predvolebnej kampane sľúbil voličom, že jeho vláda zvýši minimálnu mzdu, prijme desaťtisíce nových učiteľov a zmierni zákon o postupnom zvyšovaní veku pre odchod do dôchodku, ktorý presadil bývalý prezident Nicolas Sarkozy napriek tvrdému odporu ľavice a odborov.
Mnohí ekonómovia teraz očakávajú, že po dokončení auditu verejných financií Hollande od niektorých plánov upustí.

Súvisiace články

Aktuálne správy