Aussie zažíva ťažké chvíle

Austrálsky dolár sa spolu s akciami a eurom dostáva pod výrazný tlak a smeruje nadol. Klesá od začiatku marca pokles sa nezdá byť na konci. Ako sme spomínali v minulých analýzach, môže za to stále zhoršujúca sa ekonomická situácia v Európe, no začala sa k tomu pridávať aj znepokojujúca politická situácia v Grécku, alebo Francúzsku. Taktiež spomalenie americkej ekonomiky pridáva vrásky na čelách obchodníkov. To tak vyvoláva pokles komodít, akcií a celkový risk off sentiment na trhoch, ktorý trvá už dva mesiace. Zo strany Fedu neprišli žiadne náznaky nového kola kvantitatívneho uvoľňovania, ani inej formy podpory ekonomiky. To tak pridáva silu dolárovým býkom a tie sa rozbehli celkom slušne.

Dnes sme videli výsledky austrálskej obchodnej bilancie. Tie vyšli znepokojujúco: -1.59 mld. voči očakávaniam -1.38 mld. a minulom výsledku -0.75 mld. To tak podporilo pokles AUDUSD počas ázijskej seansy na 1.016.

AUDUSD má tak dnes potenciál na testovanie májových miním okolo 1.01, označených červenou linkou a v prípade ich zdolania si to Aussie namieri na paritu k Americkému doláru. Tam by sme mohli vidieť zastabilizovanie pred ďalším poklesom.

Alternatívnym scenárom je udržanie 1.015 a zlepšenie sentimentu, čo by mohlo podporiť rast ku včerajším maximám 1.02/1.023 (modrá línia).

Súvisiace články

Aktuálne správy