Grécko musí kompletne a načas zrealizovať dohodnuté reformy

Brusel 7. mája (TASR) – Grécko musí implementovať reformy dohodnuté v rámci druhého balíka finančnej pomoci. Európska komisia (EK) je ochotná Aténam pri tom pomôcť.
Pokračovanie v reformách ohrozuje výsledok víkendových volieb v Grécku, v ktorých sa darilo stranám stavajúcim sa proti úsporným opatreniam.
"Úplná a včasná realizácia programu je kľúčová, aby sa splnili ciele a dosiahla sa udržateľnosť gréckeho dlhu," uviedol hovorca komisára pre hospodárske a menové záležitosti Amadeu Altafaj na pravidelnej tlačovej konferencii.
Grécka konzervatívna strana Nová demokracia (ND), ktorá vyhrala nedeľňajšie (6. 5.) voľby, sa už začala obzerať po koaličných partneroch do vlády, ktorá bude pokračovať v reformách. Problémom je, že ND so stranou Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) budú mať v 300-člennom parlamente len 149 hlasov. ND a PASOK sa vlani spojili v dočasnej vláde s cieľom uzavrieť dohodu o záchrannom balíku s medzinárodnými veriteľmi.
Koalíciu s ND a PASOK už odmietla strana Demokratická ľavica (DIMAR). DIMAR bola spomedzi piatich politických subjektov vystupujúcich proti nepopulárnym úsporným opatreniam, ktoré sa dostali do parlamentu, vnímaná ako najnádejnejší koaličný partner pre ND a PASOK. Umiernená ľavicová strana získala 6,1 % hlasov. "Vylučujeme účasť na vláde PASOK-Nová demokracia," povedal dnes pre agentúru Reuters šéf DIMAR Fotis Kuvelis.
Bez finančnej pomoci od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) by Grécko už skrachovalo. Podmienkou pomoci je však implementácia úsporných opatrení a štrukturálnych reforiem. Niektorí politici veria, že prípadný krach Grécka by znamenal odchod krajiny z eurozóny aj z EÚ.
"Vyrokovali sme druhý záchranný program s gréckou vládou. K druhému balíku prispel aj súkromný sektor, ale implementácia je, samozrejme, záležitosťou gréckej vlády," uviedol Altafaj. Cieľom ambiciózneho druhého záchranného programu je, aby sa Grécko vrátilo na finančné trhy v roku 2015.
"Sme pripravení naďalej pomáhať Grécku s jeho reformnou agendou v rámci druhého programu ekonomickej konsolidácie," uviedla hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde Hansenová. Podľa nej je zatiaľ predčasné predvídať, aké rozhodnutia urobí budúca grécka vláda pokiaľ ide o dohodnuté reformy. "Zatiaľ v Grécku nie je nová vláda." Dodala, že "komisia dúfa a očakáva, že budúca grécka vláda bude rešpektovať záväzky, ktoré krajina má".
Atény trvale neplnili podmienky stanovené v prvom záchrannom programe z apríla 2010, čo viedlo nakoniec k druhému balíku pomoci, ktorého súčasťou bola aj reštrukturalizácia gréckeho dlhu v rukách súkromných investorov.
Európski predstavitelia aj predstavitelia MMF sa však už nechali počuť, že nebudú Grécku tolerovať žiadne ďalšie nedodržovanie dohodnutých podmienok. Dôsledkom môže byť zastavenie finančnej pomoci a krach Atén.

Súvisiace články

Aktuálne správy