Budúcnosť celosvetovej výroby sa mení na boj o talenty

Bratislava 6. mája (TASR) – Budúcnosť celosvetovej výroby sa mení na súperenie o talenty. V súčasnosti existuje na svete v oblasti výroby okolo 10 miliónov pracovných pozícií, ktoré sa nedajú obsadiť kvôli rastúcemu nedostatku kvalifikovaných zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu spoločností Svetové ekonomické fórum a Deloitte.
Aj napriek vysokej miere nezamestnanosti je tento nedostatok prítomný v mnohých rozvinutých ekonomikách, kde sa spoločnosti snažia v oblasti výroby obsadiť také pozície, ako sú vysokokvalifikovaní robotníci a inžinieri. Rozvíjajúce sa ekonomiky zároveň nedokážu podnecovať rast bez toho, aby disponovali väčším množstvom pracovníkov v oblasti výroby, ktorá si vyžaduje odbornú kvalifikáciu.
"Súčasná medzera v zručnostiach sa v budúcnosti pravdepodobne nezaplní, čo znamená, že krajiny, ktoré sú schopné prilákať, rozvíjať a udržať si najviac talentovaných pracovníkov, od vedcov, výskumníkov a inžinierov, až po technikov a kvalifikovaných výrobných robotníkov, sa dostanú na vrchol," uviedol vedúci spotrebných a priemyselných výrobkov spoločnosti Deloitte v USA Craig Giffi.
Výrobcovia tak podľa neho musia inovovať, aby si udržali náskok pred konkurenciou. Potrebná je aj infraštruktúra a politické prostredie, ktoré viac podporujú zásadné objavy univerzitných a výskumných laboratórií v oblasti vedy a technológií. "Čistý príjem spoločností, ktoré sú považované za inovatívnejšie, rástol v rokoch 2006 až 2010 takmer dvakrát rýchlejšie ako príjem ich menej inovatívnych kolegov," priblížil odborník pre odvetvie mobility John Moavenzadeh.
Podľa analýzy budú hlavnou prioritou výrobcov a politikov v budúcnosti dostupné stratégie efektívneho využívania energie a využívanie čistej energie. "Americký úrad pre energetické informácie očakáva, že do roku 2035 sa celosvetová spotreba energie v porovnaní s rokom 1990 prinajmenšom zdvojnásobí," avizoval globálny šéf pre oblasť výroby v Deloitte Tim Hanley. Výrobcovia preto budú musieť hľadať nové energeticky úsporné spôsoby výroby, od návrhov energeticky úsporných výrobkov až po efektívnejšiu výrobu a logistiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy