W. Buffett pochybuje o kondícii európskych komerčných bánk

Omaha 6. mája (TASR) – Americký investorský idol Warren Buffett vyslovil v sobotu (5. 5.) pred 40.000 svojimi akcionármi pochybnosti o stave európskeho bankového systému. "Európske banky lapajú po vzduchu," konštatoval tretí najbohatší podnikateľ na planéte na valnom zhromaždení svojho holdingu Berkshire Hathaway v Omahe. "Keď americká vláda v roku 2008 povedala, že urobí všetko preto, aby zachránila systém, bolo to pravdivé, pretože na to mala všetku moc," pokračoval. Ale v prípade početných vlád a názorov v eurozóne je to podľa neho niečo iné.
Buffett ocenil politiku prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, ktorý poskytol bankám v decembri a februári vyše bilión eur a tým im zabezpečil dostatok likvidity. Otázne podľa Buffetta je teraz to, čo by mali banky urobiť s peniazmi.
Viac dôvery má Buffett v americký bankový systém. Povedal, že banky sú teraz oveľa zdravšie než pred rokmi. Potvrdil, že svoje peniaze investoval do najväčšieho amerického úverového ústavu JP Morgan. Berkshire Hathaway je veľkým podielnikom štvrtej najväčšej banky USA Wells Fargo.
Buffett v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC povedal, že akcie Facebooku si nekúpi. Dlhodobé investície do sociálnych sietí pokladá za nepredvídateľné. Netají sa však ani tým, že investuje len do toho, čomu rozumie.
Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

Súvisiace články

Aktuálne správy