Šéf Deutsche Bank J. Ackermann podporuje vytvorenie fondu pre banky

Berlín 6. mája (TASR) – Šéf Deutsche Bank Josef Ackermann podporuje vytvorenie európskeho fondu na záchranu bánk. V rozhovore pre týždenník Spiegel povedal, že fond na záchranu alebo zánik úverových ústavov by mal "veľký význam pre stabilizáciu bankového systému, reštrukturalizáciu bánk nadnárodného významu, zabezpečenie spoločného finančného trhu a pre zamedzenie rozvrátenia súťaže národnými regulačnými opatreniami".
V Európe sa teraz diskutuje, či nezdravé banky majú dostať pomoc z eurovalu. Žiada to napríklad Španielsko. Európska centrálna banka a členovia eurozóny skúmajú jeho požiadavku.
Okrem toho sa skúma aj možnosť vytvorenia fondu na rušenie bánk v bezvýchodiskovej situácii podľa nemeckej inštitúcie Soffin.
Nemecká spolková vláda sa zatiaľ bráni poskytovaniu priamej pomoci bankám z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) a Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) vytvorených na podporu členov EÚ s dlhovými problémami, ktoré sa už nedajú kryť zvyčajnými úvermi od finančných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy