Fondový manažér E. Carmignac predpovedá koniec eurozóny

Paríž 6. mája (TASR) – O desať rokov už nebude jestvovať eurozóna v súčasnej podobe. Uviedol to popredný francúzsky fondový manažér Edouard Carmignac, ktorý je najväčšou autoritou francúzskeho finančného odvetvia. Bude existovať len jadro eurozóny a k nemu bude pričlenených niekoľko satelitov. S ním ich budú spájať obchodné a menové dohody.
Manažér zatiaľ nevie, ktoré krajiny vytvoria jadro eurozóny, ale budú spolupracovať veľmi tesne. „Cesta k nemu bude hrboľatá, ale o desať rokov budeme môcť povedať, že sa oplatila“, dodal Carmignac.
Doyen francúzskeho finančného sektora sa obáva dnešného víťazstva Francoisa Hollanda v prezidentských voľbách. Súčasne dúfa, že zosilnie vplyv nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a finančných trhov. Merkelová by nemala v nijakom prípade súhlasiť, aby sa vek odchodu do dôchodku znovu znížil na 60 rokov.
Carmignac pre dnešné vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag dodal, že ak sa Holland ako prezident priveľmi vzdiali od ekonomickej reality, potom sa zvýšia úroky francúzskych dlhopisov a krajina si na finančných trhoch nebude môcť požičať peniaze na krytie rozpočtového schodku.
Finančník uviedol, že ani u jedného z prezidentských kandidátov nezistil vôľu po hospodárskych reformách, ktoré krajina naliehavo potrebuje. Francúzsko nie je podľa neho na správnej ceste. Je dôležité, aby jeho hospodárstvo zostalo konkurencieschopné. Francúzi by to mali pochopiť skôr, než bude neskoro.
Informoval o tom nemecký denník Welt am Sonntag.

Súvisiace články

Aktuálne správy