Firmy, migrujúce za lacnejšou prácou, Slovensku nepomáhajú

Bratislava 6. mája (TASR) – Slovensko v nasledujúcich mesiacoch príde o 620 pracovných miest. Nemecká firma DSG Dräxlmaier podnikajúca v oblasti elektrotechnického priemyslu sťahuje svoju výrobu z Dunajskej Stredy do Rumunska a putuje tak za lacnejšou pracovnou silou.
„Stavať ekonomický rast a stabilnú zamestnanosť na firmách, ktoré migrujú za najlacnejšou pracovnou silou a výhodnejšími stimulmi, je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Zahraniční investori, ktorých jedinou motiváciou je cena pracovnej sily, napomáhajú tomu, aby minimálna a priemerná mzda vo výrobných odvetviach nestúpali,“ upozornil v tejto súvislosti konateľ personálnej agentúry ProAct People Peter Paška.
Dunajská Streda nie je pritom prvým typom takéhoto prepúšťania. V minulosti z podobných dôvodov prepúšťali napríklad Molex či FlexMedical Slovakia. „Nevidím, ako rozumné, „trhať“ sa o výrobné závody, ktoré ľuďom garantujú len najnižšiu mzdu a svoje podnikanie stavajú aj na investičných stimuloch. Životnú úroveň ľudí tento prístup určite nijako nezlepší, skôr naopak,“ dodal Paška.

Súvisiace články

Aktuálne správy