Dôležité problémy eurozóny sme ešte nevyriešili

Bratislava 6. mája (TASR) – Eurozóna svoje najvážnejšie problémy ešte nevyriešila, zatiaľ urobila iba prvé kroky. "Musíme preto ďalej usilovne pracovať na rôznych plánoch, či už v daňovej oblasti, podpore rastu ekonomík, na správnom nastavení celého systému," konštatuje v rozhovore pre TASR Jean Pisani-Ferry, ktorý je šéfom členov veľkého bruselského tímu ekonómov a analytikov prezývaného aj "think tank".
Jedným dychom však dodáva, že doteraz urobené kroky netreba podceňovať. "Mali by sme ich brať ako nevyhnutné," dodáva. Tie totiž priniesli úľavu, a to najmä po tom, ako začiatkom roka Európska centrálna banka (ECB) masívne napumpovala do bankového sektora likviditu. "Môžeme vidieť, že situácia medzi bankami sa zlepšila. Predtým bol stav blízky panike a bankový trh bol hlboko nefunkčný," vysvetľuje.
Upozorňuje, že týmto krokom sa však nevyriešili základné problémy ako nastavenie vzťahov medzi severom a juhom Európy ohľadom konkurencieschopnosti či časť fiškálnych úloh. "Je to, ako keď máte horúčku a vezmete si aspirín. Horúčka sa zníži, ale stále zostáva otázka, prečo vlastne mám horúčku. Keď prestanete brať aspirín, horúčka sa môže opäť zvýšiť. Môže stúpnuť, ale aj nemusí, ale obávam sa, že môže," uzatvára.

UPOZORNENIE: Rozhovor s Jeanom Pisani-Ferrym, šéfom členov veľkého bruselského tímu ekonómov a analytikov prinesie TASR v rámci multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky dnes o 14. hodine.

Súvisiace články

Aktuálne správy