Útočiť na 2. dôchodkový pilier je podľa Kaníka sebectvo

vyšlo aj v DOMBRATISLAVA 6. mája (SITA) – Tvrdenie, že vláda znížením príspevkov do 2. dôchodkového piliera nesiahne na dôchodkové úspory, nie je podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka pravdivé.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 6. mája (SITA) – Tvrdenie, že vláda znížením príspevkov do 2. dôchodkového piliera nesiahne na dôchodkové úspory, nie je podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka pravdivé. Ako povedal pre agentúru SITA, znížením príspevku na osobné účty sa zníži množstvo úspor a vláda si privlastní stovky miliónov eur, ktoré by inak patrili občanom. „To bude mať priamy dopad na zníženie budúcich dôchodkov,“ zdôraznil.

Podľa Kaníka tvrdiť, že zavedenie 2. piliera ohrozuje dôchodky dôchodcov, je ďalšia nepravda. „Naopak. Tým, že po zavedení 2. piliera polovicu bremena vyplácania dôchodkov prevezme 2. pilier, zabezpečí to tlak na finančnú udržateľnosť Sociálnej poisťovne a tým pomôže zabezpečiť vyplácanie dôchodkov z 1. piliera. A to aj pod tlakom starnutia populácie,“ zdôraznil.

Útočiť na 2. pilier je podľa Kaníka prejavom sebectva a nezáujmu o osud dnešnej strednej a mladej generácie. „Ak nebudeme mať dostatočne silný 2. pilier, tieto generácie už nebudú mať zabezpečený dôchodok, lebo tradičný 1. pilier to nebude schopný odfinancovať,“ vyhlásil. Počet dôchodcov totiž rýchlo rastie a počet platiacich do dôchodkového systému sa zároveň znižuje. „Prejedanie budúcnosti a hazard s osudmi strednej a mladej generácie kvôli momentálnym potrebám vládnucej strany Smer je neprípustné a pre občanov škodlivé a spôsobí veľké škody,“ dodal.

Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič v sobotu odmietol, že by vládna strana chcela siahať poistencom na úspory. „Nikto nebude ľuďom brať to, čo majú na svojich účtoch v rámci II. piliera, pretože aj keby bola nejaká zmena pomerov, ona neznamená, že im berieme niečo, čo tam majú,“ vyhlásil Maďarič. Garantuje, že ak príde zmena, bude to po verejnej diskusii a rokovaní s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. Maďarič označil druhý pilier za „akýsi experiment“, aj keď v niektorých krajinách funguje už desiatky rokov. „Podľa mňa sa nemalo pristúpiť tak extrémne štedro, ale možno tak prezieravo ako v iných štátoch, že dajú povedzme nejaké tri percentá, štyri percentá, toto je otvorená otázka,“ uviedol Maďarič.

Súvisiace články

Aktuálne správy