Udržaním svojho pracovného miesta si nie je istých 40 % Slovákov

Bratislava 5. mája (TASR) – Ľudia sa pri pohľade do budúcnosti obávajú dopadov krízy a mnoho z nich sa bojí o svoje pracovné pozície. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, založenej na prieskume Eurobarometer, ktorá zoradila európske ekonomiky podľa toho, aký vysoký podiel obyvateľov si nie je istý udržaním svojho pracovného miesta v priebehu najbližších 12 mesiacov.
Najvyššie v rebríčku sa ocitlo Grécko, kde vysokú alebo miernu neistotu ohľadom udržania svojej pozície počas roka 2012 vyjadrilo až 51 % respondentov. Slovensko sa nachádza na tretej priečke, hneď za Gréckom a Cyprom. Až 40 % Slovákov si nie je istých, že si v tomto roku udržia svoje pracovné miesto, 13 % si pritom nie je istých vôbec.
Viac ako tretina respondentov sa bojí o stratu svojej práce aj v Litve a Bulharsku. Spomedzi krajín V4 je po Slovensku najvyšší podiel takýchto ľudí v Poľsku, a to 31 %. Naopak, v Českej republike prejavil neistotu ohľadom udržania si svojej pozície iba každý desiaty opýtaný obyvateľ.
V Európskej únii (EÚ) ako celku si udržaním svojej pracovnej pozície počas roka 2012 nie je istých 18 % opýtaných. Najmenší podiel takýchto ľudí je v susednom Rakúsku, kde neistotu priznal len každý šestnásty opýtaný.
"Miera neistoty je vyššia prevažne v tých ekonomikách, ktoré majú svoje skúsenosti s prudkým nárastom podielu nezamestnaných. Naopak, oveľa viac optimizmu či sebavedomia cítiť v prípade obyvateľov tých ekonomík, ktoré problém s vysokou nezamestnanosťou nepoznajú," hodnotí tieto výsledky analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy