Do akcií Dňa rodiny sa zapojí 18 miest a obcí v SR, dnes sa začína v Košiciach

Bratislava 5. mája (TASR) – Osemnásť slovenských miest a obcí pripravuje desiatky podujatí, ktorými sa v čase od 5. mája do 17. júna zapoja do celoslovenskej akcie Deň rodiny 2012.
Na Slovensku sa programy v rámci Dňa rodiny uskutočnia po štvrtý raz. Cieľom je vyzdvihnúť významné poslanie tradičnej rodiny založenej na manželstve muža a ženy, ktorí s láskou prijímajú a vychovávajú deti, informuje Fórum kresťanských inštitúcií (FKI).
Deň rodiny sa koná pod mottom Aby deti otcov mali, aby mali mamy…príď to povedať nahlas. Má podnietiť ľudí k zamysleniu sa a k podpore tradičnej rodiny, ktorá je najvhodnejším miestom pre život a výchovu detí.
Na Slovensku sa história Dňa rodiny začala písať v roku 2009, keď sa na bratislavskom Námestí SNP stretli rodiny z rôznych kútov Slovenska. V nasledujúcich rokoch sa už zapojili aj ďalšie slovenské mestá i obce.
Medzinárodný deň rodiny sa vo svete slávi 15. mája. Rozhodlo o tom Valné zhromaždenie OSN v septembri 1993.
Podujatia ku Dňu rodiny 2012 sa začínajú už dnes predpoludním v Košiciach svätou omšou v Dóme sv. Alžbety s hlavným celebrantom arcibiskupom Bernardom Boberom. Nasledovať bude pestrý kultúrny program od 13.00 do 17.00 h na Hlavnej ulici na pódiu pri Dolnej bráne. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v priestoroch Kňazského seminára sv. Karola Boromejského na Hlavnej ulici. Večer o 18.00 h sa bude konať archijerejská svätá liturgia v gréckokatolíckej katedrále Narodenia Presvätej Bohorodičky s vladykom Milanom Chauturom. Pripravený je aj bohatý sprievodný program.
V Bratislave a Leviciach sa podujatia ku Dňu rodiny uskutočnia na budúcu sobotu 12. mája, v Malackách v nedeľu 13. mája. Počas ďalších víkendov sa bude Deň rodiny konať v Gelnici, Banskej Bystrici, Trnave, Nitre, Žiline, Šamoríne, Trenčianskych Tepliciach, ako aj Púchove, Michalovciach či Prešove a na ďalších miestach.
Koordinátorom podujatí je FKI spolu s ďalšími organizátormi v jednotlivých mestách.

Súvisiace články

Aktuálne správy