Ropa stráca pôdu pod nohami

Ropa potvrdzuje náš medvedí výhľad z minulého týždňa a výrazne stráca pôdu pod nohami. Po nepatrnom raste nad 105USD a vychytaní stop lossov krátkych pozícií nastal silný výpredaj.

Ropa potvrdzuje náš medvedí výhľad z minulého týždňa a výrazne stráca pôdu pod nohami. Po nepatrnom raste nad 105USD a vychytaní stop lossov krátkych pozícií nastal silný výpredaj. Ten podporili počas prvého májového týždňa katastrofálne PMI z Európy, vysoké ropné zásoby podľa API aj DOE, horšie americké dáta ISM a samozrejme aj pomalší rast pracovných miest v americkej ekonomike. Nadol sťahuje ropu aj posilňujúci americký dolár, ktorý pridáva hlavne na úkor komoditných mien ako NZD a AUD a EURa.
V nedeľu sa dočkáme výsledkov prezidentských volieb vo Francúzsku a volieb v Grécku. Víťazstvo Hollanda vo francúzskych voľbách môže priniesť ukončenie francúzsko-nemeckej spolupráce. Naopak, v Grécku to vypadá pre staré strany negatívne a na rad sa tak môžu dostať menej známe, avšak nacionalistické strany. Obe tieto voľby sú tak vnímané ako veľmi rizikové a určite nepomáhajú rizikovým aktívam.

Fundamentálnych dôvodov na pokles ropy je viac než dosť a pripájajú sa k tomu aj technické dôvody:  Čierne zlato prelomilo dlhodobú rastovú čiernu trendovú líniu od konca roka 2011, dostalo sa už aj pod 50 dňový kĺzavý priemer a zlomilo aj psychologickú hladinu 100 USD. Sila tohto prepadu je vskutku veľká a momentálne nič nenaznačuje, že by ropa mala rásť. Na trhu tak vznikla panika, ktorá môže pokračovať, vzhľadom na kritické víkendové udalosti, aj ďalší obchodný týždeň.

 

Ani hladina 100 dolárov za barel teda nepredstavovala silnejšiu prekážku pre medvede. Pod touto hranicou padli stop lossy dlhých pozícií a tie poslali trh nižšie o ďalších 50 centov. Level 100 USD tak bude predstavovať prvú rezistenciu.

Ako nasledujúci cieľ pre medvedie ťaženie vidíme 200 dňový kĺzavý priemer spolu s februárovými minimami v okolí 96 USD. V prípade jeho prelomenia sa otvára priestor k decembrovým minimám na 93 USD. Obidve ceny sú vyznačené na grafe zelenou líniou.

Alternatívnym scenárom by malo byť prelomenie 102.60 USD a vymazávanie strát, opäť s pokusom na dosiahnutie 105 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy