Prieskum potvrdil, že v SR existujú rôzne formy zneužívania a týrania starších

Fórum pre pomoc starším - národná sieť, ktorá sa zaoberá postavením, potrebami a problémami staršej generácie na Slovensku - venuje od roku 2000 pozornosť problematike zneužívania, zanedbávania i týrania seniorov.

Bratislava 4. mája (TASR) – Fórum pre pomoc starším – národná sieť, ktorá sa zaoberá postavením, potrebami a problémami staršej generácie na Slovensku – venuje od roku 2000 pozornosť problematike zneužívania, zanedbávania i týrania seniorov.
Ako dnes informovala novinárov zakladateľka a prezidentka fóra Ľubica Gálisová, okrem iných aktivít, najmä stretnutí a rozhovorov so staršími, rôznych workshopov a prieskumov, zriadili aj bezplatnú senior linku, ktorá je v prevádzke 24 hodín denne. "Presvedčili sme sa, že mnohí starší ľudia na Slovensku majú veľmi ťažké osudy. Veľa prípadov sa týka zlého zaobchádzania a týrania starších ľudí priamo v rodinách zo strany ich najbližších," uviedla Gálisová. Konštatovala, že ďalším problémom je zneužívanie starších ľudí, ktorým často chýbajú informácie, rôznymi firmami, nebankovými subjektmi. Poskytujú seniorom pôžičky za úžernícke úroky, kvôli ktorým mnohí prišli o svoje majetky. Často sa vyskytuje vymáhanie rôznych platieb od seniorov, vymáhanie finančnej hotovosti od nich priamo v domácnosti a okradnutie starších ľudí rôznymi podvodníkmi. Fórum pre pomoc starším má podnety aj na zlé zaobchádzanie, arogantný prístup k starším ľuďom či nedostatočnú starostlivosť o nich v zdravotníckych zariadeniach i v ústavnej starostlivosti.
Psychológ Peter Guráň, ktorý úzko spolupracuje s Fórom pre pomoc starším a realizoval Prieskum zneužívania a týrania starších, konštatoval, že diskriminácia a zneužívanie starších ľudí či zlé zaobchádzanie s nimi je vážnym problémom. Je nevyhnutné o ňom hovoriť, upozorňovať naň kompetentné orgány a celú spoločnosť, zvýšiť citlivosť ľudí k starším spoluobčanom. Informoval, že prieskum sa realizoval v prvých mesiacoch tohto roku jednak formou dotazníkov, ktoré vyplnilo vyše 400 respondentov vo veku nad 60 rokov z rôznych regiónov SR, ale takisto prostredníctvom stretnutí a osobných rozhovorov so seniormi. Je smutným faktom, že takmer 80 percent starších ako 60 rokov sa stretlo so zlým zaobchádzaním až týraním ľudí vo vlastných rodinách. Často partneri, synovia a dcéry, alebo vnuci a vnučky si psychickým, ale aj fyzickým nátlakom vymáhajú od svojich rodičov či starých rodičov peniaze, dôchodok, alebo ich nútia prepísať na nich svoj majetok. Starí ľudia mnohokrát nevedia, aká má byť darovacia zmluva, a tak sa ocitnú bez strechy nad hlavou. Veľkým problémom je to, že seniori veľmi často zlé správanie sa svojich blízkych zatajujú, boja sa povedať pravdu.
Ako ďalej povedal Guráň, prejavuje sa aj protiprávne konanie a diskriminácia starších v zdravotníckych zariadeniach, neposkytne sa im napríklad rehabilitácia či liečenie a venuje sa im menšia starostlivosť ako mladším ľuďom.
Problémy majú osamelí starí ľudia, ktorí sa vo svojich príbytkoch necítia bezpečne, boja sa a často sa stávajú obeťou rôznych podomových obchodníkov či úradníkov ponúkajúcich im rôzne nevýhodné služby. Je potrebné starších ľudí viac informovať o tom, ako majú v takýchto prípadoch reagovať.
Fórum pre pomoc starším spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti a snaží sa seniorom pomáhať, pokiaľ sa to dá, riešiť ich problémy, poskytuje im poradenstvo. Predstavitelia fóra poukázali aj na chýbajúcu legislatívu v SR na ochranu občanov, najmä starších, pred rôznymi podvodníkmi či firmami, ktoré posielajú nevyžiadané zásielky a následne vymáhajú od ľudí peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy