Výdavky SP za tri mesiace vyššie ako príjmy o 24 mil. eur

Príjmy Sociálnej poisťovne boli v prvom kvartáli na úrovni vyše 1,59 mld. eur a výdavky takmer 1,62 mld. eur.

Výdavky Sociálnej poisťovne (SP) za prvé tri mesiace tohto roka prevýšili jej príjmy o vyše 24 mil. eur. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ poisťovne Ľuboš Lopatka. „Je obvyklé, že v prvom kvartáli je nižší výber poistného, kumulácia výberu je najmä ku koncu roka,“ povedal. Vývoj hospodárenia je však podľa neho lepší, ako predpokladá rozpočet poisťovne na tento rok. Príjmy poisťovne boli v prvom kvartáli na úrovni vyše 1,59 mld. eur a výdavky takmer 1,62 mld. eur. Zo štátneho rozpočtu poisťovňa za prvé tri mesiace dostala 445 mil. eur.

„Úspešnosť výberu poistného nie je taká ako minulý rok, nakoľko minulý rok bol výnimočný tým, že sme inkasovali pohľadávky, ktoré historicky neboli vyberané,“ povedal Lopatka. Vlani podľa neho dosahovala úspešnosť výberu poistného 104,9 %, v tomto roku si poisťovňa kladie za cieľ úspešnosť na úrovni 99 %. Za január až marec tohto roka bol pritom podľa Lopatku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vyšší výber poistného o 60 mil. eur. Predbežné údaje za apríl podľa neho ukazujú, že výber poistného za štyri mesiace by mohol byť oproti minulému roku lepší o 80 mil. eur. Pohľadávky poisťovňa v súčasnosti eviduje v sume približne 600 mil. eur.

Šéf poisťovne tiež informoval o tom, že rezort financií začiatkom mája odsúhlasil pre Sociálnu poisťovňu nenávratný finančný príspevok 34 mil. eur na elektronizáciu služieb poisťovne. Ide o projekt, vďaka ktorému má poisťovňa prejsť výraznou zmenou. „Chceme, aby sa maximálne využívali údaje, ktoré o občanovi sú v jeho životných situáciách v rámci celej verejnej správy,“ povedal Lopatka. Občan podľa neho nebude musieť do poisťovne prinášať doklady, ktoré už majú k dispozícii iné úrady.

Súvisiace články

Aktuálne správy