Nórsky investičný fond predal všetky írske a portugalské dlhopisy

Oslo 4. mája (TASR) – Nórsky štátny investičný fond predal všetky írske a portugalské dlhopisy, ktoré vlastnil, a odmietol sa zapojiť do reštrukturalizácie gréckeho dlhu. Zároveň varuje, že Európa čelí "veľkým výzvam".
Investičný dôchodkový fond sa v 1. kvartáli 2012 zbavil európskych dlhopisov v hodnote 234 miliardy nórskych korún (31,03 miliardy eur). Fond hlasoval proti výmene gréckych dlhopisov za nové s nižšou hodnotou splatnosti, lebo podľa vlastného vyjadrenia sa odmieta podriadiť Európskej centrálnej banke (ECB). Zredukoval tiež objem talianskych a španielskych dlhopisov vo svojom portfóliu. Namiesto toho investoval do štátnych obligácií transformujúcich sa ekonomík, ako sú Brazília, India či Mexiko.
Podľa Yngve Slyngstada, generálneho riaditeľa spoločnosti Norges Bank Investment Management, "predvídateľnosť je veľmi dôležitá z hľadiska dlhodobých investícií". Pripomenul, že eurozónu čakajú náročné štrukturálne a menové výzvy.
Obchodovanie s európskymi dlhopismi v 1. štvrťroku 2012 ožilo po tom, ako ECB poskytla finančným ústavom v eurozóne lacné trojročné úvery za viac ako 1 bilión eur. Mnohé banky ich využili na nákup dlhopisov svojich krajín a stlačili tak ich výnosy. Ale po tom, ako Španielsko v marci oznámilo, že sa mu vlani nepodarilo dosiahnuť rozpočtový cieľ a jeho schodok verejných financií vzrástol na 8,5 % hrubého domáceho produktu(HDP), začal záujem investorov o dlhopisy tzv. okrajových štátov eurozóny klesať.
Grécko medzitým dotlačilo súkromných veriteľov k najväčšej reštrukturalizáciu dlhu, v rámci ktorej museli odpísať z hodnoty jeho dlhopisov viac ako 100 miliárd eur.
Nórsky fond informoval, že pred výmenou mal grécke dlhopisy za 1,3 miliardy NOK.
Teraz v rámci rozloženia svojho majetku vlastní 60,7 % akcií, 35 % dlhopisov a 5 % nehnuteľností. Čo sa týka akcií, na konci 1. kvartála najväčší balík v jeho portfóliu prestavovali akcie ropnej spoločnosti Royal Dutch Shell.

Súvisiace články

Aktuálne správy