EÚ chce kontrolovať zisky bánk, ktoré dosiahli vďaka pomoci ECB

Európska centrálna banka (ECB) podporila finančné inštitúty v eurozóne obrovskou injekciou dlhodobej likvidity - približne 1 bilión eur.

Frankfurt nad Mohanom 4. mája (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) podporila finančné inštitúty v eurozóne obrovskou injekciou dlhodobej likvidity – približne 1 bilión eur. Podľa agentúry Bloomberg chce Európska únia (EÚ) vedieť, aké zisky banky vďaka pomoci zaznamenajú. Brusel chce zabrániť tomu, aby si manažéri bánk vďaka tomu nadelili vysoké bonusy.
Banky jednohlasne privítali pomoc ECB. ECB v decembri 2011 a vo februári 2012 z dôvodu upokojenia nervóznych finančných trhov napumpovala do bankového systému celkovo približne 1 bilión eur prostredníctvom trojročných úverov. Tento krok mal prinajmenšom krátkodobý účinok – banky nakupovali dlhopisy dlhovou krízou zasiahnutých štátov, čo prispelo k uvoľneniu na trhoch.
Brusel sa však obáva, že banky využijú likviditu od ECB nielen na boj s krízou a stabilizáciu svojich operácií, ale aj na odmeny pre manažérov. Podľa agentúry Bloomberg budú banky možno musieť zverejniť, aké zisky zaznamenali vďaka veľkej injekcii likvidity. Týmto spôsobom sa má zabrániť tomu, aby sa tieto zisky rozdelili vo forme platov alebo bonusov, uviedla Bloomberg s odvolaním sa na nezverejnený dokument z kruhov EÚ.
Banky získali 3-ročné úvery od ECB, ktoré sú úročené len 1 %. Predovšetkým talianske a španielske banky kúpili za tieto peniaze dlhopisy svojich vlád. A keď tieto dlhopisy sú úročené podstatne vyššie ako náklady na získanie týchto peňazí od ECB, rozdiel predstavuje zisk bánk.
ECB zdôvodnila mimoriadne 3-ročné úvery hrozbou úverovej krízy. Kritici vytýkajú ECB, že tým vlastne nepriamo podporila dlhovou krízou zasiahnuté štáty eurozóny. Pretože banky nakúpili dlhopisy štátov eurozóny, mohla ECB zastaviť ich nákup.

Súvisiace články

Aktuálne správy