Hospodárenie mesta sa zlepšilo, primátorke zvýšili plat

Revúca 4. mája (TASR) – Po vlaňajších úsporných opatreniach je mesto Revúca ekonomicky stabilizované. Poslanci mestského zastupiteľstva na ostatnom zasadnutí zobrali na vedomie záverečný účet mesta a vzhľadom na výsledky odhlasovali primátorke zvýšenie platu o 30 %. Ako TASR potvrdila vedúca finančného oddelenia Jana Frandelová, hospodárenie za rok 2011 uzatvorilo mesto s prebytkom takmer 112.000 eur.
Ekonomika Revúcej sa skomplikovala najmä v roku 2010. Pre výpadok podielových daní a začínajúcu sa krízu skončili v strate. "Predvlani sme záverečný účet uzatvorili so schodkom 685.000 eur. Vedenie mesta prijalo vlani výrazné úsporné opatrenia. Aktivity z vlastných zdrojov sme takmer úplne stopli a niekoľko mesiacov sme šetrili aj na platoch našich zamestnancov. Štyri mesiace dostávali len 80 % mzdy a pracovali štyri dni v týždni. Tieto opatrenia priniesli svoje ovocie, takže sme vlaňajšie hospodárenie uzatvorili s prebytkom 111.920 eur. Takmer o pol milióna eur sa nám podarilo znížiť záväzky. Keďže sme spolufinancovali viaceré projekty z európskych štrukturálnych fondov, úverové zaťaženie mesta sa napriek tomu mierne zvýšilo. Tieto záväzky však máme pokryté, takže mesto môžeme dnes považovať za ekonomicky stabilizované," vysvetlila Frandelová.
Poslanci mestského zastupiteľstva ocenili dobrý hospodársky výsledok a odhlasovali pre primátorku Evu Cireňovú zvýšenie platu o 30 %. "V Revúcej si na hospodárenie dávame veľký pozor už viac rokov. Mesto nezadlžujeme a podarilo sa nám ho ekonomicky stabilizovať. Keďže sme dosiahli prebytok, pani primátorke sme navrhli zvýšenie platu. Stále však jej mzdové ohodnotenie patrí medzi tie nižšie medzi primátormi okresných miest. Vďaka dobrému hospodáreniu budeme môcť tento rok ísť aj do mierneho rozvoja. Chceme konečne opraviť Dom kultúry a hlavne čakáme na nové výzvy jednotlivých ministerstiev. Chceme sa zamerať predovšetkým na zníženie nezamestnanosti, ešte ale nevieme, aké budú projekty Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," doplnila prednostka mestského úradu v Revúcej Eva Kučeráková.

Súvisiace články

Aktuálne správy