Zdravotníci žiadajú navýšiť platby štátu na 5,5 %

Profesijné, odborové a stavovské organizácie v zdravotníctve sa spojili a žiadajú navýšiť platby za poistencov štátu v budúcom roku na úrovni 5,5 % vymeriavacieho základu. Okrem toho majú voči parlamentu, vláde a rezortu zdravotníctva ďalšie štyri požiadavky.

Profesijné, odborové a stavovské organizácie v zdravotníctve navyšujú svoju požiadavku na výšku platieb za poistencov štátu. Kým ešte minulý mesiac Asociácia nemocníc Slovenska a Slovenská lekárska únia špecialistov žiadali platby na úrovni aspoň 5 % vymeriavacieho základu, tentokrát už všetky organizácie spoločne žiadajú pre budúci rok schválenie odvodu štátu vo výške 5,5 %. Vyplýva to zo spoločných požiadaviek profesijných, odborových a stavovských organizácií v zdravotníctve smerovaných na parlament, vládu a rezort zdravotníctva, o ktorých informovala Slovenská lekárska komora.

Vo svojom spoločnom stanovisku uvádzajú, že si cenia kroky novej ministerky zdravotníctva v súvislosti s dofinancovaním zdravotníctva, na vznik problémov však dlhodobo upozorňujú. Okrem navýšenia odvodu štátu pre budúci rok pritom na riešenie situácie v zdravotníctve žiadajú aj dofinancovanie systému v roku 2012 tak, aby mohla byť poskytnutá dostupná a kvalitná zdravotná starostlivosť občanom SR aj za podmienky zvýšenia platov lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Súčasťou spoločného vyhlásenia sú však aj ďalšie tri požiadavky. Prvou je prijatie krokov, ktoré zabezpečia financovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v súvislosti so schválenými zákonmi o zvýšení platov lekárov a sestier tak, aby sa odvrátil kolaps systému v ďalšom období. Druhou je sfunkčnenie reálnej platby za výkon a poskytnutú zdravotnú starostlivosť na všetkých úrovniach systému a zabezpečenie zákonnej povinnosti zdravotných poisťovní plniť uvedené podmienky.

Poslednou požiadavkou profesijných, odborových a stavovských organizácii v zdravotníctve je novelizácia legislatívnych noriem, ktoré boli prijaté bez akceptovania ich odborných pripomienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy