Ústup od neštandardných opatrení ECB by bol momentálne predčasný

Barcelona 3. mája (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) aj naďalej počíta s postupným oživovaním ekonomiky eurozóny v priebehu tohto roka, aj keď výhľad sa ešte stále môže zhoršiť. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Barcelone prezident ECB Mario Draghi, ktorý zároveň dodal, že exitová stratégia by bola v takejto situácii predčasná.
„Nemáme dôvod na zmenu základného scenára ECB, ktorý predpokladá v priebehu roka postupné oživenie ekonomiky,“ povedal Draghi potom, ako ECB ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1 %.
Dodal však, že predstavitelia banky sa zhodli na tom, že ukončenie neštandardných opatrení banky, ktoré ECB prijala na zmiernenie dôsledkov dlhovej krízy, by bolo momentálne predčasné. „Dá sa povedať, že tu panuje jednotný názor, že exitová stratégia by bola predčasným krokom,“ povedal.
Draghi uviedol, že čo sa týka programu nákupu dlhopisov zo strany ECB, ostáva naďalej v platnosti, vlády členských štátov eurozóny by sa však mali snažiť čo najskôr zrealizovať štrukturálne reformy a dostať tak náklady na financovanie dlhov pod kontrolu. „Tento nástroj tu stále je,“ povedal šéf ECB, no ako dodal, „nebude večne“. Zároveň vyzval krajiny eurozóny, aby prijali stratégiu na podporu rastu ekonomiky, čo by podľa neho nebolo v rozpore s pokračovaním opatrení na fiškálnu konsolidáciu.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy