Rast zamestnanosti v USA sa v apríli spomalil

Washington 2. mája (TASR) – Tempo rastu zamestnanosti v USA sa v apríli spomalilo, a to a viac, ako analytici očakávali. To signalizuje, že firmy v najväčšej svetovej ekonomike sú naďalej opatrné pri nábore nových ľudí a vyčkávajú na ďalšie dôkazy o tom, že rast spotrebiteľských výdavkov, ktoré sa podieľajú zhruba 70 % na výkone ekonomiky, je udržateľný.
Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti ADP Employer Services firmy v USA minulý mesiac prijali 119.000 nových pracovníkov, čo je menej ako v marci, keď zamestnali 201.000 ľudí. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom očakávali, že vytvoria 170.000 nových pracovných miest.
"Rast zamestnanosti sa spomaľuje," upozornil David Sloan, analytik newyorskej spoločnosti 4Cast, ktorý predpovedal, že na americkom trhu práce pribudne v apríli 125.000 nových miest. Pripomenul zároveň, že výkon americkej ekonomiky síce stúpa, ale dosť pomaly na to, aby bola schopná vytvárať viac nových pracovných miest.
Na ilustráciu, hrubý domáci produkt Spojených štátov sa v 1. štvrťroku 2012 zvýšil o 2,2 %, zatiaľ čo v poslednom kvartáli 2011 expandoval o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy