BASF v prvom kvartáli s rastom obratu o 6 % na 20,6 mld. eur

Nemecká skupina BASF, ktorá je najväčším chemickým podnikom na svete, zaznamenala v prvom kvartáli tohto roku rast obratu o 6 % a vyšplhal sa na 20,6 mld. eur. Zisk koncernu pred úrokmi a zdanením (EBIT) pred započítaním zvláštnych položiek však medziročne oslabil o 7 % na 2,5 mld. eur. „Rastúce ceny surovín sme nemohli plne premietnuť do všetkých oblastí, čo zaťažilo naše marže. Napriek tomu sme dosiahli značný nárast v segmentoch poľnohospodárske riešenia a ropa a zemný plyn,“ komentoval hospodárske výsledky predseda predstavenstva BASF Kurt Bock.

Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšil o 525 mil. eur na 3,9 mld. eur, zatiaľ čo čistý príjem klesol o 687 mil. eur na 1,7 mld. eur. Zisk z akcie BASF predstavuje v sledovanom období tohto roku 1,88 eura. V porovnateľnom období minulého roku to bolo 2,62 eura. BASF na základe rozhodnutia predstavenstva vyplatí dividendy vo výške 2,50 eura na akciu. V Európe v prvom štvrťroku vzrástol obrat spoločnosti BASF vďaka vyšším cenám a objemom medziročne o 12 %. Výrazne sa darilo segmentu ropa a zemný plyn, ako aj segmentu poľnohospodárske riešenia. Aj vďaka nim vzrástol zisk EBIT pred zvláštnymi položkami v Európe o 32 mil. eur na 1,9 mld. eur.

Spoločnosť BASF očakáva, že v tomto roku bude pokračovať v raste a prekoná aj výsledky z uplynulého roka. V prvom polroku 2012 však koncern neočakáva rovnako pozitívne výsledky ako v rovnakom období vlaňajšieho roka. „Usilujeme sa o to, aby sme v obrate a výsledku podnikovej činnosti prekonali hodnoty roku 2011. Naša prognóza je podporená predovšetkým obnovením ťažby ropy v Líbyi, rovnako ako narastajúcimi obchodmi s chemikáliami,“ dodal Bock.

Spoločnosť BASF pôsobí globálne v oblasti chemického priemyslu so širokým produktovým portfóliom od chemikálií, plastov, stavebných materiálov, cez poľnohospodárske produkty až po jemnú chémiu. Spoločnosť BASF pôsobí na Slovensku už niekoľko desaťročí. Firma ku koncu roka 2010 zamestnávala v SR 179 ľudí. Odbyt jej výrobkov zabezpečujú na Slovensku tri spoločnosti: BASF Slovensko spol. s r.o. (Bratislava a Žilina), BASF Coatings Services s.r.o. (Bratislava) a BASF Polyuretány Slovensko, s.r.o. (Malacky).

Súvisiace články

Aktuálne správy