Poštová banka ku koncu marca s poklesom zisku na 562 tis. eur

Poštová banka dosiahla v prvom štvrťroku zisk 562 tis. eur. Medziročne ho však znížila o 97 %, keďže v rovnakom období vlaňajška vykázala zisk 17,76 mil. eur. Pokles zisku je podľa hovorkyne banky Evy Sagálovej očakávaný. Dôvodom boli podľa nej kroky, ktoré banka uskutočnila vzhľadom na reštrukturalizáciu časti gréckeho dlhu, do ktorej sa zapojili súkromní veritelia.

Banka v prvom kvartáli 2012 zúčtovala výmenu gréckych dlhopisov s poklesom ich hodnoty na úrovni približne 77 %. Rozdiel medzi už zaúčtovanými opravnými položkami a reálnou hodnotou nových dlhopisov predstavuje stratu roka 2012. Pôvodne Poštová banka počítala s tým, že prvý kvartál ukončí so stratou. Tú však v plnom rozsahu chcela vykryť vlastnými zdrojmi. Akcionári banky totiž podľa Sagálovej uskutočnili všetky kroky, ktorými posilnili kapitál banky a vytvorili dostatočné rezervy potrebné na vykrytie prípadného negatívneho hospodárskeho výsledku.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Hlavným akcionárom banky je v súčasnosti spoločnosť Istrokapital SE.

Súvisiace články

Aktuálne správy