S&P zvýšila Grécku rating na najnižšiu úroveň v špekulatívnom pásme

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zvýšila úverový rating Grécka na CCC, čo je najnižšia úroveň v špekulatívnom pásme, a to z doterajšej známky SD (selective default), ktorá znamená čiastočný bankrot alebo čiastočnú platobnú neschopnosť.

Atény 2. mája (TASR) – Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes zvýšila úverový rating Grécka na CCC, čo je najnižšia úroveň v špekulatívnom pásme, a to z doterajšej známky SD (selective default), ktorá znamená čiastočný bankrot alebo čiastočnú platobnú neschopnosť. Výhľad ratingu je stabilný.
Dôvodom tohto rozhodnutia je dokončenie takzvanej swapovej operácie, teda výmeny gréckych dlhopisov, ktoré vlastnili súkromní investori, za nové s nižšou hodnotou a dlhšou lehotou splatnosti. Bola to najväčšia reštrukturalizácia dlhu v histórii finančných trhov.
"Aj keď výmena zmiernila krátkodobé finančné tlaky na Grécko, dlhová záťaž krajiny je stále vysoká," upozornila agentúra.
S&P tiež varuje, že recesia gréckej ekonomiky a predčasné voľby, ktoré sa uskutočnia 6. mája, ohrozujú konsolidáciu verejných financií. Grécko musí totiž zavádzať ďalšie úsporné opatrenia, aby sa dostalo z problémov s dlhmi. Agentúra v tejto súvislosti pripomína, že môže Grécku znova zhoršiť rating, ak zistí, že aj inštitucionálni veritelia budú nútení pristúpiť k reštrukturalizácii gréckeho dlhu.
S&P je v poradí druhou agentúrou, ktorá posunula rating Grécka zo selektívneho bankrotu do špekulatívneho pásma. Prvá bola Fitch, ktorá tak rozhodla v polovici marca, keď sa Aténam podarilo dosiahnuť dohodu sú súkromnými veriteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy