Írsko bude nútené viac šetriť, ak v referende odmietne fiškálnu zmluvu EÚ

Dublin 2. mája (TASR) – Írska vláda varovala voličov, že ich postihnú oveľa prísnejšie úsporné opatrenia, ak tento mesiac v referende odmietnu zmluvu o novom rozpočtovom fungovaní Európskej únie.
Minister financií Michael Noonan povedal, že vláda by bola nútená presadiť rozpočet na rok 2013 s oveľa vyššími daňami a väčšími škrtmi vo výdavkoch, ak voliči pri hlasovaní 31. mája odmietnu novú fiškálnu zmluvu EÚ.
Aktivisti bojujúci proti zmluve vyzývajú na jej odmietnutie v nádeji na zníženie rozpočtových škrtov, ale Noonan varoval, že by v skutočnosti došlo k opaku.
„Ak v hlasovaní zvíťazí ‚nie‘, rozpočet, ktorý budem plánovať neskôr v roku, bude výrazne zložitejší ako v prípade, ak by zvíťazilo ‚áno‘,“ varoval Noonan v utorok.
Írsko je jediným členom eurozóny, kde sa bude o prijatí či neprijatí zmluvy hlasovať v plebiscite. Odmietnutie zmluvy by pre Írsko znamenalo, že zo záchranného fondu EÚ, známeho ako Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), nedostane krajina žiadnu pomoc po tom, ako sa minú peniaze zo súčasného záchranného fondu. Najneskôr koncom roka 2013 by si Írsko muselo zháňať peniaze na finančných trhoch.
Fiškálna zmluva na rozdiel od predošlých európskych dohôd nevyžaduje jednohlasné prijatie vo všetkých členských krajinách. Ustanovenia zmluvy vstupujú do platnosti po ratifikácii v parlamentoch najmenej 12 krajín, ktoré zmluvu predtým ratifikovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy