Bank of England pred ťažkou dilemou

Počas štvrtkovej noci sme boli svedkami zvýšenia objemu nákupu aktív z trhu centrálnou bankou Japonska – Bank of Japan. Cieľom tohto kroku a všeobecne uvoľnenej menovej politiky malo byť oslabenie jenu, podpora exportu a tak aj podpora ekonomického rastu v krajine. Trh však počítal aj s inflačným cielením na dvoch percentuálnych bodoch, čo BoJ neohlásila. Nasledovalo tak sklamanie a zdá sa, že aj 10 biliónov jenov sa trhu málilo. Počas nasledujúcich obchodných hodín sme videli výpredaj jenových krosov a posilnenie jenu. USDJPY sa tak dostal v pondelok 30.04.2012 pod úroveň 80 a GBPJPY pod 130. Obidva tieto levely predstavujú silnejšie psychologické bariéry a ich prelomenie môže znamenať blížiacu sa jenovú apreciáciu.

Plán BoJ tak zdá sa opäť stroskotal. Môže za to hlavne zhoršujúca sa situácia v Eurozóne, kde stále nevidíme žiadne riešenia,  naopak dáta španielskeho HDP naznačili prepad krajiny do recesie. Dáta HDP vykázali medzi kvartálnu zmenu -0.3% a poslali tak Španielsko k ďalším 10 krajinám Európy, ktoré bojujú s recesiou. Jenu nepomáha ani spomaľujúce USA, ktoré piatkovými dátami HDP na kvartálnej báze 2.2% potvrdili obavy, že Amerika to bez podpory Európy bude mať ťažké. Mnoho analytikov a investorov sa začína škaredými očami pozerať aj na Čínu. Čína začína mať problémy a investori už môžu začať postupne vyberať svoje peniaze z akcií. Práve obavy o ekonomiky USA, EU alebo Číny nútia obchodníkov stále preferovať bezpečné prístavy, ako americké dlhopisy, alebo jen.

Sterling nešetrila ani Citigroup. Tá vo svojej analýze naznačila, že silná libra je pre ostrovnú ekonomiku škodlivá a Merwyn King na čele Bank of England by mal začať rozmýšľať nad rozšírením kvantitatívneho uvoľňovania vo Veľkej Británii. Súčasný program expiruje už začiatkom mája a preto je tu rozhodne priestor pre takéto kroky. Citigroup na adresu libry zároveň povedala, že libra nie je silná vďaka svojej ekonomike, ale práve vďaka už spomínanej zlej situácii v EU, čo cez pokles EURGBP tlačí nahor GBPUSD aj GBPJPY.

Citigroup dokonca odporúča BoE neštandardné kroky, podobné ako vykonala napr. Švajčiarska centrálna banka, teda zafixovať kurz libry na určitú hodnotu.

Veľká Británia zverejnila 25.04. svoj report HDP, ktorý na kvartálnej báze vykázal pokles o -0.2%. Nasleduje tak pokles -0.3% z predchádzajúceho kvartálu a zaraďuje tak UK medzi krajiny v recesii. Makroekonomické dáta tak rozhodne nie sú povzbudivé a preto tvorcovia menovej politiky majú priestor na zvažovanie ďalších krokov na ich povzbudenie.

Z technického okienka sa na krose GBPJPY vytvára obratová formácia hlava a ramená, znázornená na grafe. Neckline tejto línie sa nachádza zhruba na úrovni 128, znázornený čiernou linkou. Tento support bude krytý nákupnými objednávkami so stop lossmi pod 127.30/127, čo predstavuje minulé pásmo silných odrazov nahor. Po prelomení 128/127 tak môže nasledovať silnejší prepad, s technickým potenciálom na 125 a predĺžením na 122. Táto hranica predstavuje decembrové topy a v prípade prepadu by mohla poslúžiť na výber ziskov z krátkych pozícií. Negatívne pre býčích obchodníkov vyznieva aj neschopnosť vytvoriť pri poslednom odraze vyššie maximá, keď sme zastali pod úrovňou 132. Smerom nadol poukazuje aj oscilátor RSI, na ktorom je už dlhšiu dobu divergencia a má ešte priestor na pokles.

V prípade udržania spomínaných supportných úrovní by mohol nastať odraz k úrovni 130 pred obnovením poklesu. Rastový scenár predpokladá minimálne s vytvorením vyšších maxím nad 132, k čomu má momentálne kros ďaleko. Alternatívnym scenárom je tak nákup pri podržaní supportov s cieľmi na 132, pred 133, čo predstavuje silné tohtoročné maximá.

Poklesu GBPJPY by mohlo napomôcť aj pomalé spúšťanie sa amerických  akciových titulov z tohtoročných vrcholov. Napriek veľmi dobrým výsledkom od väčšiny spoločností nedokážu akcie vytvoriť nové maximá a pomaly korigujú nadol. Máj sa nesie v duchu investorskej poučky: „Sell in may and go away“ a nepatrí preto k štatisticky dobrým mesiacom.

 

Naopak, hrozbou pre prípadné shorty môže byť snaha BoJ opäť priamo intervenovať na Forexe, alebo už spomínané inflačné cielenie. Intervencie Bank of Japan neboli ale nikdy úspešné a skôr poskytli obchodníkom lepšie ceny na navážanie sa do krátkych pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy