Trh s kávou trpí nedostatkom dopytu

Káva patrí medzi komodity dennej spotreby, no dopyt po nej stále klesá. Na nižší dopyt reaguje aj jej cena, ktorá sa momentálne nachádza na úrovni 177.95 USD/lb. Od začiatku roka sa cena tejto poľnohospodárskej komodity prepadla o 21.68 %, čo je v nominálnom vyjadrení 50 USD. V medziročnom porovnaní sú čísla ešte zaujímavejšie, pretože ešte v apríli 2011 stála káva 304.9 USD/lb., čo znamená hlboký 41.64 % prepad v jej cene za obdobia 12 mesiacov. Pokles v dopyte po káve zaznamenala najmä India a ostatné ázijské krajiny, svetlou výnimkou je azda iba Honduras.

Farmári v Indii vyexportovali z krajiny v apríli tohto roku o 500 ton menej ako v predchádzajúcom apríli a vývoz dosiahol len úroveň 38 026 ton. Celkový export kávy vo svete zaznamenal rovnako tak výrazný 2.4 % prepad, pričom od začiatku „kávového“ roka (je to obdobia od októbra do septembra nasledujúceho roka) sa export zredukoval z 201 395 ton na 196 500 ton. Problémom v poklese ceny kávy je aj fakt, že je to predovšetkým prepad v dopyte po kvalitnejšej odrode kávy po arabike, kde dopyt poklesol až o 6.77 %. Logickým vyústením bol nárast exportu robusty, ako mierne inferiórneho tovaru, o 5.63 %. Okrem toho stále klesá dopyt z Európy zapríčinený pretrvávajúcou dlhovou krízou a ázijský producenti nie sú ochotní podpisovať nové kontrakty dovtedy, kým sa trh s kávou nedostane vyššie.

Opačnú situáciu možno pozorovať v Hondurase, ktorý ako najväčší producent kávy v Strednej Amerike zaznamenáva nárast dopytu. Jeho štatistický úrad zverejnil správu o tom, že v medziročnom porovnaní vzrástol export o 31 % a od začiatku aktuálneho „kávového“ roka o 18 %.

Technická analýza:

Káva sa momentálne pohybuje pod úrovňou 50 dňového kĺzavého priemeru a počas celého apríla osciluje okolo 20 dňového priemeru. Technický indikátor RSI je v okolí strednej neutrálnej hodnoty 50 bodov už dlhší čas, čo kopíruje cenový vývoj kávy, ktorá sa už niekoľko dní obchoduje do strany. Správy zverejnené v Hondurase o náraste dopytu z tamojšej krajiny by však mohli indikovať mierny nárast pozitívneho sentimentu a v najbližších dňoch by sme mohli zaznamenať krátkodobý nárast ceny tejto komodity. Po prelomení úrovne 50 dňového kĺzavého priemeru by sa cena mohla vyšplhať až k úrovni prvej rezistencie 198.15 a po jej prerazení by sa otvoril priestor až k rastu k úrovniam okolo 210 USD/lb.

Graf vývoja ceny kávy na trhu:

Súvisiace články

Aktuálne správy