Odbory sú nezastupiteľným sociálnym partnerom

Žilina 1. mája (TASR) – Vláda SR pri vzniku programového vyhlásenia ukázala, že jej pracovnou metódou je sociálny dialóg a odbory sú nezastupiteľným sociálnym partnerom. Pri príležitosti prvomájového zhromaždenia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR v Žiline to povedal predseda vlády SR Robert Fico.
Zdôraznil, že 1. máj vníma predovšetkým ako sviatok práce. „Máme úctu k ľuďom, ktorí pracovali, pracujú a ktorí by chceli pracovať, ale nemôžu pracovať. Chcem poďakovať aj odborárom za to, že takéto podujatie pripravili. Verím, že keď vznikne Rada solidarity a rozvoja, odbory opäť budú zohrávať v tomto orgáne dôležitú úlohu. Lebo sa musíme dohodnúť na tom, ako budeme postupovať pri ozdravovaní verejných financií,“ konštatoval Fico.
Prezident KOZ Miroslav Gazdík zopakoval, že odborári vedia nájsť v Programovom vyhlásení vlády minimálne 80 percent svojich požiadaviek. „Bude teraz na nás, aby sme veľmi dôsledne bojovali spoločne proti korupcii, ktorú vnímame v spoločnosti ako velikánsku burinu. Treba nastaviť politiku, aby bola sociálne orientovaná, pretože vnímame, ako sa z roka na rok zvyšuje miera chudoby. Vnímame, že nezamestnanosť osciluje k 14 percentám. Treba hľadať východiská vo výbere daní a trestať tých, ktorí dane neodvádzajú. Pretože peniaze potom chýbajú na zdravotníctvo, školstvo, dôchodky,“ uviedol Gazdík.
Odborári sú podľa neho ochotní pomáhať vláde v riešení týchto otázok. „Ale budeme nekompromisne sledovať aj náčrty, ktoré sa prejavili v občianskej nespokojnosti v procese Gorila. Toto chceme mať ako zdvihnutý prst celé štyri roky, pretože bude asi ťažko možné vyhubiť finančné skupiny, ktoré sa budú snažiť ovplyvňovať sociálnu politiku,“ podotkol prezident KOZ.
Na zhromaždení v duchu hesla Za nové a kvalitné pracovné miesta, za sociálne Slovensko! sa na Mariánskom námestí v Žiline zišlo niekoľko stoviek odborárov. Prezident KOZ na záver prečítal Výzvu KOZ SR vláde SR, podľa ktorej odborári očakávajú, že zmena v predčasných parlamentných voľbách 2012 prinesie pre občanov, zamestnancov a členov odborov sociálne istoty, nové pracovné miesta, vyvážený vzťah medzi zamestnancami a zamestnávateľmi a posilní sociálnu súdržnosť.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy