Americké aerolínie Delta Air Lines vstupujú do rafinérskeho biznisu

Washington 1. mája (TASR) – Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines sa rozhodla pre riskantný krok. Firma oznámila, že od firmy Phillips 66, ktorá patrí pod ropnú spoločnosť ConocoPhillips, kupuje za 150 miliónov USD (113,52 milióna eur) rafinériu Trainer neďaleko Filadelfie. Dôvodom tohto podľa niektorých analytikov riskantného kroku je úsilie znížiť náklady na pohonné látky. Delta Air Lines očakáva, že ročne ušetrí na palive asi 300 miliónov USD.
ConocoPhillips uviedla, že rafinérii sa nedarí dosiahnuť zisk a v prípade, že nenájde kupca, tak ju zatvorí. Pre aerolínie by však kúpa mohla byť určitým riešením, ako obmedziť stále rastúce náklady na palivá. V prípade Delty náklady na pohonné látky predstavovali minulý rok až 36 % z jej celkových prevádzkových nákladov, čo je najväčšia samostatná nákladová položka.
Monroe Energy, divízia Delty, vyčlení 100 miliónov USD na úpravu rafinérie tak, aby produkovala najmä letecké palivo. V súčasnosti predstavuje letecké palivo z celkovej produkcie len 14 %, Delta to chce zvýšiť na 32 %. Rafinéria však bude naďalej vyrábať aj ďalšie produkty ako benzín a naftu. Tie by Delta chcela použiť na výmenu za letecké palivo. Rafinéria Trainer by tak mala spotrebu paliva leteckou spoločnosťou vykrývať zhruba na 80 %.
Podľa výkonného riaditeľa Delty Richarda Andersona predstavuje kúpa rafinérie "inovatívny prístup k riešeniu najväčšej nákladovej položky firmy". Ako dodal, v porovnaní s kúpou nového veľkokapacitného lietadla tento krok nepredstavuje "príliš veľkú investíciu".
Napriek tomu je Delta prvou leteckou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla pre kúpu rafinérie. "Tento biznis nie je bez rizika," povedal Ben Brockwell zo spoločnosti zaoberajúcej sa cenami ropy Oil Price Information Service. "Zdá sa však, že aj toto riziko sú ochotní podstúpiť," dodal. Aerolínie očakávajú, že kontrakt dokončia do konca júna a produkcia leteckého paliva by sa mohla spustiť v 3. štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy