Tatra banka v prvom kvartáli so ziskom 29,63 mil. eur

Medziročne Tatra banke klesol zisk o 27,2 %.

Tatra banke klesol štvrťročný zisk o 27,2 % na 29,63 mil. eur. Ako skonštatovala hovorkyňa banky Marína Smolková, výsledok ovplyvnila najmä mimoriadna situácia minulého roka, keď počas neho Tatra banka rozpúšťala opravné položky takým spôsobom, že k prvému kvartálu 2011 vytvorila opravné položky len za 301 tis. eur, pričom za prvý kvartál 2012 to bolo 12,5 mil. eur.

„Neznamená to zhoršenie portfólia, jedná sa len o návrat do normálnych koľají, keďže Tatra banka má stále jedno z najzdravších portfólií v celom bankovom sektore,“ povedala Smolková. Ďalší negatívny efekt na výsledky prvého kvartálu 2012 mala podľa jej vyjadrení banková daň. Tieto dva dôvody zohrali hlavnú úlohu v poklese ziskovosti v medziročnom porovnaní.

V minulom roku vzrástol banke zisk takmer o 60 % na viac ako 146 mil. eur. Konsolidovaný zisk sa zvýšil o 47,7 % na 139,1 mil. eur. Pod tento výsledok sa podpísal najmä zhruba 66-percentný pokles potreby tvorby opravných položiek na úvery. Banka sa zamerala na obozretnú rizikovú politiku, ale aj na efektívne riadenie nákladov. Prevádzkové výnosy tak rástli rýchlejšie ako prevádzkové náklady.

Tatra banka bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. V súčasnosti patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen. Prostredníctvom svojej siete zhruba 150 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva približne 3 400 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy