Globálna ekonomika nedokáže čeliť nárastu počtu nezamestnaných

Brusel 30. apríla (TASR) – V tomto roku je na svete asi 202 miliónov nezamestnaných ľudí, čo je o 6 miliónov viac ako vlani. Uviedla to dnes tlačová agentúry Belga s odvolaním sa na výročnú správu Medzinárodnej organizácie práce (ILO) so sídlom v Ženeve.
V dnes zverejnenej výročnej správe ILO sa konštatuje, že počet nezamestnaných vo svete narástol od minulého roka takmer o 6 miliónov ľudí, pričom celosvetová miera nezamestnanosti dosahuje 6,1 %.
V správe sa tiež uvádza, že hoci v niektorých regiónoch sveta sú badateľné znaky hospodárskeho oživenia a rastu, celosvetová situácia v oblasti pracovných miest je veľmi znepokojivá a bez záruk, že k zlepšeniu situácie dôjde v krátkodobom čase.
Podľa ILO v roku 2012 chýba v celosvetovom meradle asi 50 miliónov pracovných miest v porovnaní s obdobím tesne pred vypuknutím súčasnej finančnej krízy.
Situácia sa podľa ILO v najbližšom období nebude zlepšovať, keďže na rok 2013 sa predvída nárast globálnej nezamestnanosti, keď počet ľudí bez práce sa odhaduje na 207 miliónov, o 5 miliónov viac ako dnes.
"Nie je pravdepodobné, že v najbližších dvoch rokoch globálna ekonomika porastie takým tempom, aby dokázala simultánne čeliť terajšiemu deficitu pracovných miest a vytvárala zároveň pracovné miesta asi pre 80 miliónov ľudí, ktorí by v tomto období mali pribudnúť na trhu práce," uvádza sa vo výročnej správe ILO.
Podľa ILO sú uvádzané údaje znepokojivé pre Európu, kde nezamestnanosť od vlani narástla v dvoch tretinách krajín. V ekonomicky rozvinutých štátoch ako Japonsko a Spojené štáty je situácia na "mŕtvom bode", keď nedochádza k významnejším zmenám. Najkritickejší je však stav v Afrike a krajinách arabského sveta, kde dochádza k masovému ubúdaniu pracovných príležitostí.

Súvisiace články

Aktuálne správy