Talianske a španielske banky využili úvery od ECB na nákup dlhopisov

Frankfurt nad Mohanom 30. apríla (TASR) - Banky v Taliansku a Španielsku využili lacné trojročné úvery od Európskej centrálnej banky (ECB) na nákup štátnych dlhopisov.

Frankfurt nad Mohanom 30. apríla (TASR) – Banky v Taliansku a Španielsku využili lacné trojročné úvery od Európskej centrálnej banky (ECB) na nákup štátnych dlhopisov. Vyplýva to z najnovších údajov ECB.
Talianske banky tak majú v svojich portfóliách najviac štátnych dlhopisov spomedzi finančných ústavov v eurozóne. Presnejšie, v marci banky v Taliansku nakúpili štátne obligácie za 23,7 miliardy eur, takže celkovo vlastnia dlhopisy za 323,9 miliardy eur.
Španielske banky minulý mesiac zvýšili objem dlhopisov krajín eurozóny o 20,1 miliardy eur na 263,3 miliardy eur, pričom najviac zvýšili podiel španielskych štátnych obligácií vo svojich portfóliách.
"To potvrdzuje, že za znížením výnosov z talianskych a španielskych dlhopisov začiatkom tohto roka bol domáci finančný sektor," uviedol analytik banky UniCredit Marco Valli, ktorý zároveň pripomenul, že "priaznivý vplyv" lacných trojročných úverov už slabne, čo sa prejavilo aj na opätovnom zvýšení výnosov z dlhopisov oboch krajín.
Podľa Valliho je málo pravdepodobné, že ECB v najbližšom čase poskytne bankám ďalšie lacné úvery, pretože aj keď výnosy z obligácií znova rastú, nie sú zatiaľ také vysoké, aby banka musela zakročiť.
ECB dvakrát ponúkla bankám v eurozóne lacné úvery, koncom decembra 2011 a vo februári tohto roka. Celkovo tak ECB poskytla bankám v menovej únii viac ako bilión eur na tri roky s ročným úrokom 1 %.
Z údajov ECB ďalej vyplýva, že banky v Grécku a na Cypre naopak drasticky znížili objem štátnych dlhopisov vo svojich portfóliách. Hlavným dôvodom je tzv. swapová operácia, v rámci ktorej sa aj súkromní investori zapojili do záchrany Grécka a odpísali viac ako 50 % z hodnoty jeho dlhu. Do konca marca tak hodnota dlhopisov, ktoré vlastnia grécke banky, klesla na 24,4 miliardy eur z pôvodných 43,1 miliardy eur a v prípade cyperských bánk sa znížila na 5,1 miliardy eur z 9 miliárd eur.
Portugalské banky pre zmenu investovali 500 miliónov eur do vládnych obligácií a celkovo tak vlastnia dlhopisy za 31,7 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy