Prioritou vlády je prijatie liberalizačného balíčka

Vláda sa chce taktiež bližšie pozrieť na podporu obnoviteľných zdrojov a domácu ťažbu uhlia s cieľom znížiť koncové ceny elektriny.

Prioritou novej vlády v tomto roku v energetike je implementácia tretieho energetického liberalizačného balíčka do slovenskej legislatívy. Za najdôležitejšie opatrenie už pripravených návrhov energetických zákonov nový kabinet považuje úplné oddelenie vlastníctva výroby a dodávky elektriny a oddelenie výroby a dodávky plynu od prepravnej siete. “Návrh zákona tiež posilní práva odberateľa elektriny a odberateľa plynu,“ uviedlo ministerstvo financií v Národnom programe reforiem.

Slovensko malo implementovať tretí liberalizačný balíček už v marci minulého roka. Bývalej vláde Ivety Radičovej sa však kvôli predčasným voľbám nepodarilo predložené novely energetických zákonov presadiť v parlamente. Implementáciou európskych smerníc by sa mali posilniť práva odberateľov energií. Odberateľ bude mať po novom možnosť zmeniť dodávateľa elektrickej energie a plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov, a tiež právo na konečné vyúčtovanie do šiestich týždňov po zmene dodávateľa. Prijatím energetických noviel by sa tak mala podporiť liberalizácia a transparentnosť na trhu s energiami.

Vládny kabinet si dal do programu reforiem za úlohu aj zastavenie neúmerného zvyšovania koncových cien elektriny kvôli podpore obnoviteľných zdrojov energií a kombinovanej výroby elektrickej energie a tepla. Vláda chce nanovo nastaviť podporu obnoviteľných zdrojov. Výkupné ceny elektriny vyrobenej prostredníctvom týchto zdrojov by sa tak mali zmeniť. „Výkupné ceny budú závisieť od potenciálu rozvoja jednotlivých typov obnoviteľných zdrojov a mali by byť nastavené ako doplnok k ostatným environmentálnym opatreniam, ktoré môžu mať vplyv na ich rozvoj, aby nedochádzalo k prekrývaniu nástrojov,“ uvádza sa v programe.

Prehodnotiť by sa mala aj podpora výroby elektriny z domáceho uhlia. Všetci odberatelia elektriny podporujú domácu ťažbu uhlia v koncových cenách elektriny. “Vláda bude hľadať optimálne spôsoby podpory ťažby uhlia na Slovensku do budúcnosti s cieľom minimalizovať dosahy tejto podpory na cenu elektriny pre domácnosti, podnikateľov a na životné prostredie,“ konštatuje sa v národnom programe.

Súvisiace články

Aktuálne správy