Ekonomický sentiment sa opäť zlepšil, v apríli narástol o 0,7 bodu

Bratislava 30. apríla (TASR) – Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v SR rástol aj v apríli. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila o 0,7 bodu na úroveň 91,7. Stalo sa tak vplyvom pozitívnejšieho marcového vývoja vo všetkých sektoroch, pričom v apríli 2012 sa situácia zlepšila v stavebníctve a u spotrebiteľov. "IES je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka o 2,6 bodu. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa znížilo na 5,9 bodu," informoval dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Indikátor dôvery v priemysle sa v apríli znížil o 1 percentuálny bod na hodnotu 2. Dostal sa tak 1 bod pod hranicu dlhodobého priemeru. Pokles indikátora ovplyvnilo podľa úradu očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a pokles dopytu po priemyselných výrobkoch.
Indikátor dôvery v stavebníctve sa v apríli zvýšil oproti marcu o 11 bodov na mínus 36,5, a to najmä vplyvom výrazne optimistickejších hodnotení súčasného dopytu a očakávanej zamestnanosti. "V apríli sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru znížilo na 11,5 bodu," uviedol ŠÚ.
Indikátor dôvery v obchode klesol v apríli v porovnaní s marcom o 1,4 percentuálneho bodu na 9,3 bodu. Na vývoj mali vplyv pesimistickejšie hodnotenia očakávanej podnikateľskej situácie. Hodnota indikátora dôvery v službách klesla vo 4. mesiaci o 8,7 percentuálneho bodu na úroveň 21. Vývoj ovplyvnili negatívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov.
"Prvé monitorovanie názorov obyvateľov po marcových predčasných voľbách potvrdilo priaznivú tendenciu zlepšovania spotrebiteľskej atmosféry," konštatoval ŠÚ SR. V apríli indikátor spotrebiteľskej dôvery totiž významne vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 11,5 bodu. Jeho hodnota dosiahla úroveň mínus 20,8, a to v dôsledku poklesu pesimizmu pri všetkých zložkách, najmä pri hodnotení perspektív ekonomickej situácie a nezamestnanosti v krajine. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je tak nálada priaznivejšia o 9 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy