Skupina ČSOB s kvartálnym ziskom 17,9 mil. eur

Správa „FINANCIE: Skupina ČSOB s kvartálnym ziskom 17,9 mil. eur“ je rozšírená na konci prvého odseku aj o individuálny hospodársky výsledok samotnej banky.

BRATISLAVA 30. apríla (SITA) – Finančná skupina ČSOB dosiahla v prvom kvartáli zisk po zdanení 17,9 mil. eur. Medziročne klesol o 10,2 %. Objem úverov poskytnutých klientom a aj klientske vklady rástli. „Výsledky našej finančnej skupiny za prvý štvrťrok 2012 potvrdzujú, že z hľadiska obchodnej výkonnosti sme nadviazali na veľmi úspešný predchádzajúci rok. Pod medziročný pokles hospodárskeho výsledku sa tak podpísali predovšetkým bankový odvod a mierne zvýšená tvorba opravných položiek,“ uviedol generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár. Samotná banka dosiahla kvartálny zisk 14,3 mil. eur pri medziročnom znížení o 2,1 %.

Čisté úrokové výnosy skupiny klesli o 2,1 % na 44,79 mil. eur. Na celkovej sume čistých úrokových výnosov sa pozitívne prejavil zvýšený záujem o úvery na bývanie, ako aj komerčné úvery poskytované firemnej klientele. V porovnaní s rokom 2011 výrazne poklesli úroky zo štátnych cenných papierov. Konsolidované čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 5,2 % na 11,25 mil. eur. Nárast výnosov bol podporený intenzívnejším využívaním služieb platobného styku zo strany klientov a tiež nárastom ich objemu.

Konsolidovaná bilančná suma dosiahla 6,026 mld. eur. Skupina zaznamenala v oblasti úverov poskytnutých klientom medziročný nárast o 14 % na takmer 4 mld. eur. Dôvodom bol hlavne zvýšený záujem o úvery na bývanie a tiež komerčné úvery poskytované firemnej klientele. Vklady a úvery prijaté od klientov predstavovali sumu 3,719 mld. eur a medziročne sa zvýšili o 7 %. V časoch ekonomickej neistoty sa naďalej posilňuje trend šetrenia obyvateľstva, čo sa podľa ČSOB prejavilo aj na medziročnom raste objemu finančných prostriedkov na termínovaných účtoch fyzických osôb o viac ako 78 %.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. Do konsolidovaných auditovaných výsledkov sú zahrnuté výsledky Československej obchodnej banky, ČSOB stavebnej sporiteľne, ČSOB Asset Managementu, ČSOB Leasingu, ČSOB Factoringu.

Súvisiace články

Aktuálne správy