Ferrero zaplatí v USA asi 3 mil. USD za klamnú reklamu na Nutellu

Washington 29. apríla (TASR) – Po hromadnej žalobe proti výrobcovi Nutelly si Ferrero USA odložilo približne 3 milióny USD (asi 2,3 milióna eur) na mimosúdne vyrovnanie. Ferrero chce zaplatiť až 4 USD za každý predaný pohár Nutelly, ktorý sa od augusta 2009 predal v Kalifornii a od januára 2008 kdekoľvek inde v USA, informovala v piatok (27.4.) internetová stránka nutellaclassactionsettlement.com.
Spotrebitelia majú čas do 5. júla, aby sa hlásili o náhradu škody, pričom jednotlivec môže dostať maximálne 20 USD. Ferrero USA, ktoré je firmou distribuujúcou v Spojených štátoch výrobky talianskej skupiny Ferrero, zároveň uistilo, že "zmení niektoré reklamné vyjadrenia o Nutelle". Okrem toho bude detailnejšie uvádzať informácie o zložení a nutričných hodnotách.
V kalifornskom San Diegu žijúca matka Athena Hohenbergová vo februári 2011 zažalovala Ferrero, pretože firma propagovala nátierku ako "príklad vyvážených a chutných raňajok" a rovnako predstavovala Nutellu "zdravšiu", než v skutočnosti je. Athena Hohenbergová vraj bola "šokovaná", keď zistila, že Nutella nie je "zdravá" a nie je o nič lepšia ako ostatné sladkosti, pričom navyše obsahuje "nebezpečne" vysoký podiel nasýtených mastných kyselín, uvádza sa v žalobe.
Hohenbergová nechcela odškodnenie komentovať rovnako ako právni zástupcovia oboch strán. Plánované odškodnenie platí len pre USA a 9. júla ho ešte musia schváliť okresné súdy v Kalifornii a New Jersey.
Nutella sa predáva vo viac ako 100 krajinách po celom svete. Nátierka, ktorú v roku 1944 vymyslel Pietro Ferrero zo severotalianskeho mesta Alba, sa skladá napríklad z cukru, palmového oleja, lieskových orieškov, kakaa a nízkotučného mlieka.

Súvisiace články

Aktuálne správy