Situácia na trhoch práce po celom svete je napätá (2)

Ženeva 29. apríla (TASR) – Situácia na trhoch práce po celom svete zostáva napätá, aj keď ekonomika sa pomaly zostavuje z krízy. K tomuto záveru dospela Medzinárodná organizácia práce (International Labour Organization, ILO) vo svojej novej správe s názvom Svet práce, ktorú zverejní v pondelok (30.4.).
Od roku 2011 sa nezamestnanosť dokonca zvyšuje. V priemyselných krajinách sa podľa agentúry OSN začne zamestnanosť vracať na úrovne spred krízy z roku 2008 najskôr v roku 2016.
ILO odhaduje, že na konci vlaňajška bolo na celom svete 196 miliónov nezamestnaných. Do konca tohto roka by sa ich počet mal zvýšiť na 202 miliónov, čo predstavuje 6,1 % pracovnej sily.
Podľa Raymonda Torresa, autora štúdie o situácii v globálnej ekonomike s názvom Lepšia práca pre lepšiu ekonomiku, "sa situácia na trhu práce v Európe zhoršuje a v mnohých iných krajinách sa nezlepšuje. To znamená, že svetová kríza zamestnanosti vstúpila do novej štrukturálnej fázy."
Zhoršovanie ukazuje na pascu, do ktorej sa dostal sociálny štát v rozvinutých ekonomikách, predovšetkým v Európe. Týka sa to však aj iných krajín. Štáty musia podľa správy uznať, že politika podpory tvorby pracovných miest má pozitívny vplyv na ekonomiku. "Finančný hlas nemôže určovať politické rozhodovanie."
ILO v rámci správy skúmala aj súvislosť medzi situáciou na trhu práce a rizikom sociálnych nepokojov. V 57 zo 106 skúmaných krajín sa toto nebezpečenstvo zvýšilo, a to najviac v Afrike a na Blízkom východe. V štátoch, kde sa zamestnanosť zvýšila alebo sa zlepšila kvalita pracovných miest, toto riziko kleslo. To je prípad niektorých latinskoamerických a ázijských krajín.
ILO je špecializovaná agentúra OSN zaoberajúca sa prácou. Členmi ILO je 183 štátov, pričom okrem predstaviteľov vlád v nej majú zástupcov aj predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov.
Plná a produktívna zamestnanosť musí byť kľúčovým cieľom medzinárodného obchodného systému, ak sa majú otvorené trhy prejaviť tvorbou zvýšeného počtu a lepších pracovných miest, uviedol výkonný riaditeľ ILO pre zamestnanosť José Manuel Salazar-Xirinachs v uplynulom týždni na 13. zasadaní konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD).
Ak krajiny liberalizujú obchod bez toho, aby prijali politiky, ktoré zmiernia vplyv tejto liberalizácie na zamestnancov a firmy, prichádza k "pustošivej deštrukcii", uviedol Salazar. Inými slovami vznikne prostredie, v ktorom sa niektoré firmy budú miesť zavrieť, zastavia sa investície, výskum a modernizácia sa oslabujú a strácajú sa pracovné miesta.
Mnohé príklady nárastu exportu nie sú jednoduchými príbehmi o liberalizácii obchodu, upozornil Salazar. Je to komplexnejší problém a súčasťou jeho úspešného riešenia sú aj ďalšie faktory.
Krajiny môžu podľa neho prijať celý rad opatrení na zlepšenie zamestnanosti. Predovšetkým musia venovať viac pozornosti podpore plnej a produktívnej zamestnanosti a výrobných kapacít. Po druhé politiky podpory exportu a investícií musia ísť ruka v ruke s priemyselnou politikou. A po tretie reformy obchodu sa majú zavádzať postupne, aby mal trh dostatok práce na adaptáciu.
"Ak chceme dosiahnuť férovejšiu a inkluzívnejšiu globalizáciu, potom musíme považovať otvorený obchod a sociálnu ochranu za doplňujúce sa politiky."

Súvisiace články

Aktuálne správy