A. Merkelová súhlasí so zapojením EIB do plánu na podporu rastu

Berlín 29. apríla (TASR) – Spolková kancelárka Angela Merkelová sa vyslovila za intenzívnejšie zapojenie Európskej investičnej banky (EIB) do plánovanej európskej iniciatívy na podporu rastu.
O pláne na podporu ekonomiky budú hovoriť lídri Európskej únie (EÚ) na summite v júni. Dohodnúť by sa mali na cielenom využití takzvaných štrukturálnych fondov a kohézneho fondu. "Viem si tiež predstaviť, že ešte posilníme možnosti Európskej investičnej banky," uviedla nemecká kancelárka pre Leipziger Volkszeitung. Zvýšenie financovania programov na podporu rastu prostredníctvom EIB požaduje v Nemecku aj sociálnodemokratická SPD alebo pravdepodobný víťaz francúzskych prezidentských volieb Francois Hollande.
Merkelová však opätovne odmietla Hollandovu požiadavku, aby sa zmenil fiškálny pakt, požadujúci prísnejšiu fiškálnu disciplínu od štátov únie. "Nebudeme znova rokovať o fiškálnom pakte," vyhlásila Merkelová. Pakt podpísalo 25 lídrov vlád krajín únie, mimo zostala len Británia a Česko. V Portugalsku a Grécku ho dokonca už aj ratifikovali. V ostatných krajinách by ho v blízkej budúcnosti mali schvaľovať parlamenty. Hollande v rámci predvolebného boja sľuboval otvorenie fiškálneho paktu a nové rokovania o jeho podobe. "Nemecko nerozhoduje za celú Európu," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy