Vláda chce ďalej optimalizovať verejnú minimálnu sieť

Vláda tiež plánuje zaviesť platby za diagnostickú skupinu (DRG). Každá nemocnica tak bude dostávať za rovnaký štandardný výkon pri rovnakej diagnóze rovnaký objem peňazí od zdravotnej poisťovne, uvádza Národný program reforiem SR 2012.

Vláda má ambíciu zlepšiť zdravotnú starostlivosť tak, aby sa do roku 2020 zvýšil počet očakávaných rokov zdravého života bez invalidity alebo závažného hendikepu pri narodení na 60 rokov. Uvádza to Národný program reforiem SR 2012, ktorý schválil kabinet. Podľa dokumentu bude vláda ďalej optimalizovať verejnú minimálnu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, s ktorými sú poisťovne povinné uzavrieť zmluvy.

Zvýši sa transparentnosť zaraďovania poistencov na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti do zoznamu zdravotnej poisťovne. Čakacie listiny sa vytvoria pre tie diagnostické a terapeutické výkony, ktoré budú poskytnuté viac než tri mesiace od indikácie. Čakacie lehoty budú poisťovne povinné zverejňovať podľa jednotlivých poskytovateľov, čím sa umožní ich porovnateľnosť.

Kabinet bude podporovať zvyšovanie kvality v zdravotníctve prostredníctvom zavedenia zrozumiteľného systému merania kvality a akreditácie poskytovateľov vrátane nemocníc. Prijme nový rozšírený zoznam indikátorov kvality a zadefinuje ich aj pre ďalšie medicínske odbory. Hodnoty indikátorov kvality poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nastaví tak, aby na rozdiel od súčasného stavu skutočne a zmysluplne diferencovali poskytovateľov. Hodnoty indikátorov ako aj rebríčky kvality poskytovateľov zdravotnej starostlivosti budú zverejnené minimálne raz ročne v užívateľsky prijateľnej podobe s cieľom zvýšiť informovanosť pacientov.

Po schválení liekovej reformy, ktorá zavádza najmä generickú preskripciu, sprísňuje tvorbu cien liekov a definuje zásady transparentnosti orgánov liekovej politiky, bude potrebná ich precízna realizácia. „Vláda SR bude dôsledne zohľadňovať mieru nákladovej efektívnosti liečby, ktorá sa už z pohľadu spoločnosti nepovažuje za prínosnú, a to prostredníctvom stanovenia akceptovateľnej ceny jedného kvalitného roku života (tzv. QALY),“ píše sa v materiáli. Zvýši sa úloha farmakoekonomického posúdenia lieku pri jeho zaraďovaní medzi hradené lieky a pri stanovovaní výšky úhrady.

Zavedie sa povinnosť farmakoekonomického posudzovania lieku aj pri rozhodovaní o zvýšení úhrady alebo o rozšírení indikačného obmedzenia, nakoľko ide o zmeny, ktoré môžu mať zásadný vplyv na výdavky z verejného zdravotného poistenia a dôjde k revízii súčasne hradených liekov na základe farmakoekonomických kritérií. Posilní sa transparentnosť pri stanovení výšky úhrad zdravotných poisťovní a doplatku pacienta. Umožní sa odmietnuť úhradu z verejného zdravotného poistenia liekom, ktorých účinnosť nebola v dostatočnej miere podložená výsledkami klinických skúšok.

Vláda plánuje zaviesť platby za diagnostickú skupinu (DRG). Systém DRG pridelí každému prípadu hospitalizácie dopredu stanovený objem financií na základe diagnózy, poskytnutých výkonov, veku, pohlavia, prítomnosti iných ochorení či komplikácií, a ďalších pozorovateľných kritérií. Každá nemocnica tak bude dostávať za rovnaký štandardný výkon pri rovnakej diagnóze rovnaký objem peňazí od zdravotnej poisťovne. „Platbou za diagnózu sa zavedie transparentný systém financovania zdravotnej starostlivosti pre lôžkové zdravotnícke zariadenia, čím sa pristúpi k spravodlivejšiemu financovaniu u jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ konštatuje dokument. Zmení sa aj mechanizmus prerozdeľovania poistného na základe ďalšieho parametra, indikátora chorobnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy