Vláda chce prehodnotiť príspevky pre nezamestnaných

Vláda plánuje komplexne prehodnotiť aktívnu politiku trhu práce. Vyplýva to z národného programu reforiem SR, ktorý schválila vláda. „Aktívne politiky trhu práce prejdú revíziou, založenou na reálnom využívaní jednotlivých nástrojov a ich skutočnej efektivite,“ uvádza sa v materiáli. Kabinet chce obmedziť počet príspevkov pre nezamestnaných a znížiť administratívnu náročnosť pri uplatňovaní aktívnej politiky trhu práce.

Zámerom vlády je prehodnotiť obligatórnosť aktívnych nástrojov trhu práce tak, aby nedochádzalo k ich vysokej nákladovosti a zneužívaniu. V strednodobom horizonte sa má zvýšiť dôraz na vzdelávacie programy a poradenstvo. Tie podľa kabinetu patria medzi najúčinnejšie, a to najmä v časoch vysokej nezamestnanosti. „Systém vzdelávania a prípravy pre trh práce sa nastaví tak, aby sa zabezpečila vyššia flexibilita uchádzačov o zamestnanie na trhu práce a ich kratšia účasť na vzdelávaní v prospech rýchlejšieho zamestnania,“ konštatuje sa v materiáli.

Súčasná absolventská prax sa má viac zamerať na získanie odborných zručností a praktických skúseností absolventov škôl. „Súčasne sa posúdi zavedenie finančného stimulu pre zamestnávateľa, ktorý vytvára podmienky pre zlepšenie kvality absolventov škôl,“ píše sa v programe reforiem. Vykonávanie absolventskej praxe sa má rozšíriť aj na samostatne zárobkovo činné osoby.

Súvisiace články

Aktuálne správy