Ficova vláda sľubuje zníženie administratívneho zaťaženia

Vládny kabinet Roberta Fica sľubuje podnikateľom nízke administratívne zaťaženie. “Stabilita podnikateľského prostredia bude založená najmä na jeho nízkej administratívnej zaťaženosti,“ uvádza sa v programovom vyhlásení vlády, ktoré ministri schválil na piatkovom rokovaní. Okrem nízkeho administratívneho zaťaženia by malo prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia aj zlepšenie vymožiteľnosti práva.

Druhá vláda Roberta Fica by chcela pre podnikateľov taktiež pripraviť zjednodušenie daňových a odvodových povinností. “Vláda vytvorí podmienky na dočasnú kapitalizáciu daňových a odvodových pohľadávok ako na jednu z ciest uľahčujúcu prechodnú platobnú neschopnosť inak perspektívnych podnikateľských subjektov,“ uvádza sa v programovom vyhlásení.

Vláda by mala podporiť činnosť integrovaných obslužných podnikateľských centier, združujúcich na jednom mieste styk všeobecnej a špecializovanej štátnej správy s podnikateľmi. Ficova vláda chce riešiť možnosti skvalitnenia konkurzov a likvidácií. V neposlednom rade sa podľa vlády Roberta Fica “treba vyhnúť autonómnym zmenám pre zmeny, pre lobing úzkeho okruhu podnikateľských subjektov“. Kľúčovou otázkou bude podľa programového vyhlásenia druhej vlády Roberta Fica podpora malých a stredných podnikov.

V rámci zlepšenia podnikateľského prostredia na Slovensku chce nová vláda zmeniť aj podmienky schvaľovania investičných stimulov pre investorov. Ficov kabinet chce vytvoriť rovnocenné podmienky pre domácich aj zahraničných investorov. “V zákone o investičnej pomoci navrhneme zníženie minimálnej výšky investície a súčasne posúdime nebezpečenstvo ohrozenia domácich výrobcov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Pri príleve zahraničných investícií sa chce vládny kabinet zamerať predovšetkým na podporu etablovaných investorov. Kabinet plánuje aj reformu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) na medziinštitucionálny subjekt, ktorý má zvýšiť intenzitu vyhľadávania nových kvalitných investorov vo všetkých oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy