EÚ má pre mladých nezamestnaných Slovákov 300 miliónov eur

Brusel 27. apríla (TASR) – Štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko spolu so štátnym tajomníkom ministerstva práce Branislavom Ondrušom dnes v Bruseli na pôde Európskej komisie (EK) mimoriadne rokovali o realokácii eurofondov na projekty zamestnanosti mladých.
"Dnešné stretnutie je veľmi dôležité pre slovenskú stranu, ale aj pre EK, lebo došlo k zreálneniu situácie, keď je už jasné, že nepôjde o žiadne dodatočné zdroje, ale o zdroje, ktoré máme v rámci tohto programového obdobia prostredníctvom eurofondov," povedal pre TASR Palko.
Nejde podľa neho o miliardové sumy, ako tvrdila predchádzajúca vláda, ale o zdroje na úrovni 300 miliónov eur. Dodal, že tieto peniaze môžu významne pomôcť nášmu trhu práce tým, že sa zamerajú na pracovné príležitosti pre mladých nezamestnaných do 29 rokov.
Prostriedky so rozdelené do troch oblastí. Suma 200 miliónov eur by sa uplatnila v rámci Operačného programu (OP) Konkurencieschopnosť a hospodársky rast pod taktovkou ministerstva hospodárstva. Išlo by o podporu projektov inovácií a technologického transferu do výroby. Ďalších 100 miliónov eur by sa riešilo cez OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia.
"Vieme si predstaviť, že v rámci Operačného programu Vzdelávanie by bolo možné použiť okolo 100 miliónov eur na rôzne opatrenia týkajúce sa prepojenia odborného školstva s trhom práce. So vzdelávaním tam, kde najviac pokrivkávame, a to je odborné a technické školstvo," spresnil Palko jeden zo spôsobov použitia eurofondov zameraných na znižovanie nezamestnanosti mladých na Slovensku.
Štátny tajomník avizoval, že projekty, o ktorých sa diskutovalo dnes v Bruseli, sú uskutočniteľné už v tomto roku a trh práce to môže pocítiť, je však dôležité, aby ministerstvo práce a ministerstvo hospodárstva prichystali konkrétne projekty.
V tomto duchu uviedol, že rezort práce sa v rámci svojej aktívnej politiky zamestnanosti bude viac zameriavať na absolventskú prax mladých a na opatrenia v oblasti pracovných nákladov pre tých zamestnávateľov, ktorí vezmú mladých nezamestnaných ľudí do pracovného pomeru. Ministerstvo chce, aby sami zamestnávatelia boli motivovaní zamestnávať túto kategóriu potenciálnych zamestnancov.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy