SČK ostro protestuje proti licencii pre Sanaplasmu

Pôsobenie súkromnej švajčiarskej spoločnosti Sanaplasma v podmienkach Slovenska považuje Slovenský Červený kríž za antihumánne.

Nesúhlas, znepokojenie a ostrý protest proti udeleniu licencie pre súkromnú švajčiarsku spoločnosť Sanaplasma na odber krvnej plazmy na Slovensku vyjadrilo v otvorenom liste ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej prezídium Slovenského Červeného kríža (SČK). Povolenie firme udelil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

„Pôsobenie súkromnej švajčiarskej spoločnosti Sanaplasma v podmienkach Slovenska považujeme za antihumánny čin, ktorý bezprostredne ohrozuje najcennejší kapitál našej nie blahobytom prekypujúcej spoločnosti,“ uvádza v liste SČK. Zdôrazňuje, že mnohí slovenskí občania, medzi nimi i darcovia krvi, žijú v skromných a ťažkých podmienkach. „Ponúkať 15 eur za plazmu, súčasť krvi, za hodnotu, ktorú nie je možné vyčísliť a lákať na to ľudí v čase odkázanosti je hyenizmus modernej doby,“ argumentuje SČK. O tom, že ľudskosť existuje aj bez reklám a televíznych obrazoviek, svedčí podľa organizácie vyše 200 tisíc bezplatných odberov ročne.

Začatím prevádzky spoločnosti Sanaplasma v Košiciach podľa projektovej manažérky Národnej transfúznej služby (NTS) SR Martiny Grožajovej reálne hrozí úbytok darcov celej krv a situácia,

že NTS SR nebude schopná hlavne v blížiacom sa letnom období zabezpečiť dostatok krvi pre všetkých pacientov. „Každý občan, ktorý daruje iba plazmu spoločnosti Sanaplasma, dostane neštandardný príspevok vo forme stravnej poukážky v hodnote 15 eur, čo znamená dehonestáciu darcovskej základne na Slovensku, lebo prestali byť zachované rovnaké podmienky darovania. V uvedenom vidí NTS SR základ problému, nakoľko darcovstvo je zo zákona bezplatné a toho času nie je legislatívne doriešená otázka plazmaferetických odberov,“ uviedla Grožajová pre agentúru SITA.

Pripomína, že zákon nestanovuje selekciu darcov plazmy, maximálne množstvo plazmy, ktoré je možné odobrať od darcu počas jedného roka, maximálne množstvo plazmy, ktoré je možné odobrať počas jednej plazmaferézy, i odstup medzi odberom plazmy plazmaferézou a inými druhmi odberov (celej krvi, trombocytov). NTS SR odoberá od darcov celú krv, ktorú následne spracuje na transfúzne lieky a tie sa používajú na liečbu pacientov na Slovensku. Sanaplasma podľa Grožajovej odoberá iba zložku krvi – plazmu, ktorú vyvezie do zahraničia, vyrába z nej lieky, ktoré predá do akejkoľvek krajiny, čo znamená, že nelieči pacientov v slovenských nemocniciach. „Je na zamyslenie, prečo švajčiarske súkromné plazmaferetické centrum nedostalo povolenie na komerčný odber plazmy a na vývoz plazmy v Švajčiarsku,“ pripomenula projektová manažérka NTS SR.

„Čo sa týka plazmy, ministerstvo zdravotníctva zisťuje všetky možnosti. V každom prípade ide o veľký precedens. Bývalý minister už raz napísal odmietavé stanovisko pre danú firmu, o rok neskôr zase na základe tých istých podkladov, ktoré mu to neodporúčali, tú istú žiadosť podpísal. Preto je namieste otázka, čo sa za ten rok zmenilo,“ konštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Súvisiace články

Aktuálne správy