Prvý dôchodkový pilier je neudržateľný, vláda o probléme nekomunikuje

Bratislava 27. apríla (TASR) – Prvý pilier slovenského dôchodkového systému je absolútne neudržateľný. Na dnešnej konferencii Free Market Road Show 2012 v Bratislave to vyhlásil Juraj Kotian zo spoločnosti Erste Bank. "Zvyšovanie váhy prvého piliera ešte viac zvyšuje jeho nestabilitu," povedal Kotian.
Podľa jeho slov momentálne pripadá na jedného slovenského dôchodcu zhruba 6 ľudí v produktívnom veku. Podľa oficiálnych predpovedí Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) to však budú už len necelí dvaja ľudia v produktívnom veku. "A to ešte nie je garantované, že obidvaja budú pracujúci," podotkol Kotian.
Vláda a politici by mali podľa neho otvorene v tejto veci komunikovať a formovať očakávania ľudí v súvislosti s dôchodkovým vekom. Na Slovensku je v súčasnosti oficiálny dôchodkový vek necelých 62 rokov, v Európskej únii (EÚ) to je v priemere okolo 65 rokov. "Poľsko minulý týždeň schválilo zvýšenie dôchodkového veku na 67 rokov," upozornil Kotian.
Zvyšovanie dôchodkového veku je podľa jeho slov akýmsi obmedzovaním osobnej slobody, pretože pracujúci je nútený platiť, no svoje usporené peniaze si nemôže vybrať skôr. "Je absolútne dôležité, aby štát otvorene komunikoval svoje limity a možno namiesto prílišnej regulácie alebo sociálneho plánovania umožnil ľuďom objektívne sa rozhodnúť, ako nastaviť svoje ekonomické rozhodnutia, ktoré by odzrkadľovali danú realitu," konštatoval Kotian.

Súvisiace články

Aktuálne správy