Spoločnosť Nafta vlani s nárastom zisku o takmer 19 %

Firma Nafta, ktorá je kľúčovým skladovateľom zemného plynu na Slovensku, dosiahla v minulom roku zisk po zdanení vo výške 96,5 mil. eur.

Spoločnosť Nafta, a.s., ktorá je kľúčovým skladovateľom zemného plynu na Slovensku, dosiahla v minulom roku zisk po zdanení vo výške 96,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o takmer 19 %. Firma vlani zaznamenala výnosy na úrovni 180,7 mil. eur, čo medziročne predstavuje nárast o vyše 9 %. “K dosiahnutému hospodárskemu výsledku prispeli predovšetkým výnosy z predaja nových skladovacích služieb, rozvoj skladovacej kapacity a pozitívny vývoj na trhu s uhľovodíkmi,“ okomentoval dosiahnuté výsledky generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Hollý.

Dosiahnutý hospodársky výsledok bol podľa Hollého podporený aj expanziou služieb podzemných opráv sond na českom trhu, uzavretím významných súdnych sporov z minulosti a efektívnym riadením nákladov. V tomto roku chce spoločnosť podľa svojho predsedu predstavenstva Michaela Fippera naďalej napredovať v skladovacom projekte Gajary-báden. “Firma bude naďalej rozvíjať ponúkané skladovacie produkty a ponúkať služby na externých trhoch,“ dodal Fipper.

Kľúčovou aktivitou spoločnosti Nafta je skladovanie zemného plynu v komplexe podzemných zásobníkov na Záhorí. Celková kapacita komplexu zásobníkov Láb je aktuálne 2,3 mld. metrov kubických zemného plynu, čo predstavuje takmer 45 % celoročnej spotreby plynu na Slovensku. V uplynulom roku podnik úspešne ukončil druhú etapu rozširovania komplexu podzemného zásobníka v skladovacom objekte Gajary-báden. Do dnešného dňa spoločnosť preinvestovala v rámci tohto projektu približne 100 mil. eur. Po jeho úplnom dokončení v roku 2014 bude kapacita zásobníkov navýšená o ďalších 200 mil. metrov kubických na celkových 2,5 mld. metrov kubických.

Spoločnosť Nafta sa okrem skladovania plynu zaoberá aj prieskumom a ťažbou uhľovodíkov na Slovensku, konkrétne na území Viedenskej panvy a na Východoslovenskej nížine. Majoritným, 56,15-percentným akcionárom firmy Nafta je Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP). V máji 2004 predala spoločnosť RWE Gas International B.V. svoj 40,4-percentný podiel v Nafte nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas International. Ostatní akcionári držia zvyšný, 3,4-percentný podiel. Ku koncu vlaňajška v spoločnosti pracovalo 751 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy